Oceněné výrobky ze soutěže Dobrota Karlovarského kraje může pravidelně při různých příležitostech ochutnat i veřejnost.

Oceněné výrobky ze soutěže Dobrota Karlovarského kraje může pravidelně při různých příležitostech ochutnat i veřejnost. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Dobrota Karlovarského kraje opět představí nejlepší lokální potraviny

  • 0
Už posedmé se utkají výrobci potravin v soutěži Dobrota Karlovarského kraje. Příjem přihlášek do tradiční soutěže je možný až do 14. dubna. V loňském roce lokální producenti do krajského klání přihlásili na 58 výrobků.

V současné době se lidé stále více zajímají o to, odkud pochází potraviny, které nakupují, a jak se vyrábí.

„Těší nás, že zájem o lokální výrobky i přes vysoké ceny na trhu neupadá a zákazníci si k nim hledají cestu. Soutěž, kterou vyhlašujeme, je v podstatě oceněním pro všechny regionální výrobce a poděkováním za jejich práci,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec.

Karlovarský kraj opustil Regionální potravinu, založil konkurenční Dobrotu

Klání se mohou zúčastnit malé a střední firmy z regionu s počtem maximálně 250 zaměstnanců. Dalšími podmínkami jsou výroba soutěžního produktu na území kraje a jeho původ v tuzemských surovinách. Jejich podíl musí tvořit minimálně 70 procent, přičemž hlavní surovina pak musí být ze 100 procent tuzemská.

Vítězné výrobky pak získají titul Dobrota Karlovarského kraje v jedné z pěti kategorií. Hodnotí je odborná komise.

Svou vlastní soutěž a značku používanou na potravinách Karlovarský kraj vyhlásil jako podporu regionálních výrobců se snahou o zvyšování kvality jejich produktů a udržení tradičních receptů. Zároveň už nechtěl finančně podporovat tradiční anketu ministerstva zemědělství. Místní produkty tak neusilují o vítězství jen v soutěži Regionální potravina, ale také v Dobrotě Karlovarského kraje. Vloni bylo v pěti kategoriích krajské soutěže oceněno celkem 15 produktů od 13 výrobců.

Vzhledem k tomu, že Karlovarský kraj není ani ovocnářskou ani zelinářskou oblastí, převládají v přihlášených produktech především různé uzenářské či pekařské a cukrářské výrobky, dále sýry a jiné mléčné produkty. Nechybějí ale ani piva nebo likéry. V loňském roce porotu nejvíce zaujaly například pivní medovina, tvarohový dezert, medový krém s ostružinami, pivovarský chléb nebo grilovací klobáska s nivou a pepřem.