Praporčík Pavel Herink (vlevo) a podpraporčík Vítězslav Novák (vpravo) se svým...

Praporčík Pavel Herink (vlevo) a podpraporčík Vítězslav Novák (vpravo) se svým obhájcem na chodbě sokolovského soudu. | foto: MAFRA

Soud s policisty, jejichž zatýkání nepřežil muž, se mění v bitvu znalců

  • 18
Zemřel Ludovít K. v květnu 2012 proto, že byl předchozí zákrok kynšperských policistů Pavla Herinka a Vítězslava Nováka tak brutální? Anebo za jeho smrt mohla jiná zdravotní komplikace? Na tuto otázku dávali na závěr procesu s oběma policisty rozdílnou odpověď soudní znalci.

Zatímco jeden z nich tvrdil, že poškozený zemřel po otoku plic, který mu dušením způsobili muži zákona, druhý mínil, že mezi zákrokem a jeho smrtí neexistuje přímá souvislost.

S mužem, který odmítl jít s policisty k autu a choval se jako smyslů zbavený, se policisté dlouho prali. Incident se odehrál 5. května 2012 před půlnocí v Kynšperku. Přitom vůbec nebylo jasné, jestli něco provedl.

Hlídka ho potkala, když jela k lávce u řeky, kde kdosi údajně napadl ženu. Na místě ale nebyl oznamovatel události, ani napadená žena. Jen Rom Ludovít K., který říkal nesmysly, modlil se, vyhrožoval a odmítal muže v uniformě poslechnout. Ludovít K. zemřel o několik hodin později v sokolovské nemocnici na otok mozku.

„Podle mého názoru došlo u poškozeného nejdříve k zástavě dechu, poté srdce,“ konstatoval Jiří Hladík, přednosta kliniky ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Vinohrady. „Pokud leží oběť na břiše a je zatížena, je stížená práce bránice. Pro obézního pacienta, kterým poškozený byl, je poloha na břiše sama o sobě pro dýchání diskomfortní,“ doplnil.

Ve hře mohla být podle znalce anabolika

S jeho závěrem ovšem nesouhlasí Rudolf Macháček, znalec v oboru soudního lékařství. Podle něj neexistují nezvratné důkazy, jako například krevní výronky pod poplicnicí či osrdečníkem, které by jednoznačně prokazovaly dušení tak, jak to tvrdí Hladík.

Macháček rovněž otevřel už v minulosti diskutovanou možnost, že oběť byla pod vlivem anabolik, čemuž napovídala řada okolností. „Chodil do posilovny, přibyl na váze, byl agresivní i bez alkoholu a měl halucinace. To jsou příznaky, které napovídají konzumaci anabolik,“ vysvětlil svůj názor.

Na srdci Ludovíta K. se navíc našly změny, které mohou tuto teorii potvrzovat. „Příčinou smrti tak mohla být i srdeční příhoda,“ uzavřel Macháček.

Policisté z Kynšperka nad Ohří Pavel Herink a Vítězslav Novák čelí obžalobě pro usmrcení z nedbalosti. Svou vinu od začátku procesu, který se u sokolovského soudu rozjel v únoru loňského roku, odmítají.

Konečný verdikt si zřejmě vyslechnou v prosinci. Soudce Milan Tomeš odročil hlavní líčení na 14. prosinec, kdy zřejmě vynese rozsudek.