Pravidla znemožnují, aby chránění ptáci mohli žít v Sokolově a lovit přemnožené holuby.

Pravidla znemožnují, aby chránění ptáci mohli žít v Sokolově a lovit přemnožené holuby. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sokolov vzdal plán na vypuštění sokolů stěhovavých. Úřady jim nepřejí

  • 3
Na úřednické lhůty narazil plán vypustit v Sokolově párek sokolů stěhovavých. Dravce, kteří jsou symbolem města, chtěli radní koupit, aby lovili přemnožené holuby. Aby si tu ptáci zvykli, museli by být vypuštěni z klece nejdéle 40 dnů od vylíhnutí. To se však kvůli papírování nestíhá.

Povolení od krajského úřadu by se podařilo získat až asi 75 dnů po vylíhnutí, a to je pozdě. Aspoň podle Josefa Chlouby, který měl pro město atrakci zařídit.

Krajský úřad chce přesnou identifikaci chráněných ptáků. Sokolník, který dravce vychová, je schopen údaje dodat až asi v 35 dnech jejich věku. Potom se na krajském úřadě rozběhne třicetidenní správní řízení, ve kterém se musí vyjádřit agentura ochrany přírody a ornitologické spolky. A dalších 15 dní trvá, než rozhodnutí nabude právní moci.

"Povolení bychom získali v době, kdy už by ptáci měli dávno létat. Není možné je do tohoto věku držet v malé kleci. To by se umlátili. A kdybychom je vypustili v Sokolově takhle staré poté, co už létali jinde, tak by si na hlučné město nezvykli a z nepřirozeného prostředí by uletěli jinam," vysvětlil Chlouba.

Proto radnice nápad vzdala. Přitom ho chtěla odstartovat příští sobotu při příležitosti oslav 700 let od udělení městských práv Sokolovu. Dokonce zvažovala, že k sokolí kleci na střeše městského úřadu nainstaluje malou kameru, aby se lidé mohli na internetu on-line podívat, jak se ptákům daří, jestli se do klece vracejí a zvykají si tu.

"Je to absurdní jako v románu Hlava XXII. Dostali bychom povolení k vypuštění ptáků až v jejich dospělosti. Potom bychom mohli vesele nakupovat desítky sokolů, kteří by létali někde úplně jinde," poznamenal místostarosta Karel Jakobec.