V Sokolově se odhadem pohybuje asi třicet nepřizpůsobivých lidí bez domova. Opíjejí se na veřejných prostranstvích, dotírají na občany v parcích, na dětských hřištích a cyklostezkách. (Ilustrační snímek)

V Sokolově se odhadem pohybuje asi třicet nepřizpůsobivých lidí bez domova. Opíjejí se na veřejných prostranstvích, dotírají na občany v parcích, na dětských hřištích a cyklostezkách. (Ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Ze Sokolova vykázali na tři měsíce prvního bezdomovce, který se opíjel

  • 4
První bezdomovec, který porušoval vyhlášku o zákazu pití alkoholu na veřejnosti, bude muset za trest opustit Sokolov. Radnice souhlasila s návrhem strážníků a udělila mu na tři měsíce zákaz pobytu ve městě.

Verdikt ale ještě není pravomocný. Pokud by potrestaný rozhodnutí porušil, dopustil by se už trestného činu maření úředního rozhodnutí.

Možnost udělit za opakované prohřešky zákaz pobytu těm, kteří nemají ve městě či obci trvalé bydliště, platí od letoška. Jde o další pokus, jak vytlačit nepřizpůsobivé lidi bez střechy nad hlavou ze zdejších ulic. Potuluje se jich tu odhadem asi třicet. Opíjejí se na veřejných prostranstvích, dotírají na občany v parcích, na dětských hřištích a cyklostezkách.

"Udělené pokuty nezaplatí, ze záchytky se vrací zpět do města. Stahují se do větších sídel, nedodržují zákony. Neděláme nic jiného, než že je opilé vykazujeme. Když se k alkoholu nehlásí, vyléváme ho. Je to věčný boj, pořád dokola," posteskl si velitel strážníků Petr Kubis.

Kdo zavolá, pomůže sobě i ostatním

Vyzval občany, aby volali na bezplatnou linku městské policie (800 156 800), pokud se stanou svědky nebo terčem nemravného chování bezdomovců. "Tím, že lidé zavolají, pomohou nám i sobě. Poprvé můžeme udělit pokutu, podruhé a potřetí už dáváme návrh na zákaz pobytu," řekl Kubis. Strážníci podali už dva takové návrhy, s jedním uspěli.

Vedení radnice nechalo zbořit kolonii chatrčí, kterou si bezdomovci postavili v areálu Bohemie. Přesunuli se ale jinam, někteří podle Kubise do sousedních Citic. Ukazuje se, že některá opatření mohou být na úkor okolních obcí. "Zatím je tu klid, žádné stížnosti jsem nezaznamenal, ale možná je to jen otázka času," podotkl starosta Citic Josef Sháněl.