Na snímku je sklepení v Příbramské ulici v Aši objevené v roce 2018. Současný sklep se nachází hned vedle něj. | foto:  Foto: Milan Vrbata, MÚ Aš

Bagry odkryly v Aši starobylé sklepení, stavba parkoviště musí počkat

  • 2
Tajuplné podzemní prostory odkryli dělníci při stavbě parkoviště v Aši na Chebsku. Podobně jako nedávno, kdy se v průběhu příprav základů pro opěrnou zeď před lžící bagru otevřelo starobylé sklepení, i tentokrát se na místo vydají archeologové.

„Stavba parkoviště byla zastavena. Důvodem je, že celý prostor bude nutné archeologicky prozkoumat a případné nálezy zadokumentovat,“ potvrdil mluvčí ašského úřadu Milan Vrbata s tím, že časté nálezy podzemních prostor nejsou v Aši ničím mimořádným. 

Souvisejí s tím, že se pracuje na místě bývalé městské zástavby. Při zemních pracích tak byl objeven jeden sklep poblíž Příbramské ulice, později se lžíce bagru prokopala do dalšího sklepení. 

„Z pohledu památkářů se jedná o zbytky historických objektů, které je nutné minimálně zdokumentovat. Zákonem nařízený archeologický dohled na stavbě provádí pracovníci Muzea Cheb, kteří přikázali zastavení stavebních prací,“ řekl mluvčí.

Nástup archeologů na zajištění nálezu je podle něj domluven na tento týden s tím, že práce potrvají přibližně deset dní. „Poté bude stavební firma moci sklepy zasypat a pokračovat ve stavbě parkoviště,“ doplnil Vrbata. 

V Aši se podařilo při stavebních úpravách objevit podzemní prostory už několikrát.