Mandarinky vypěstované ve sklenících Domu dětí a mládeže Sova v Chebu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Venku je podzim, chebské děti ale odpoledne chodí sklízet mandarinky

  • 0
Ačkoli je venku podzim, prší a občas už spadnou i sněhové vločky, ve sklenících Domu dětí a mládeže Sova Cheb vládne úplně jiné roční období. Teplota nad 15 stupňů umožňuje dozrát nejen citrusovým plodům, kterých se tu letos urodilo nebývalé množství, ale i tropickému ovoci, jako jsou banány a ananas.

Ananas už museli v Sově sklidit. Byl velký a těžký. „Nakláněl se nad jezírkem a hrozilo, že se ulomí a spadne mezi vodní želvy,“ ukazuje pahýl, co zbyl na růžici listů, vedoucí pěstitelského kroužku Jarmila Klimentová.

Ve skleníku, který místy připomíná hustý tropický prales, už uzrály i fíky. Zato mandarinky, pomeranče, grepy a banány na svůj čas teprve čekají. Kromě rostlin si užívají tepla také papoušci, kteří pocházejí z tropických krajů. Českou zimu by venku nepřežili.

„Jakmile uslyší lidský hlas, začnou se hlasitě ozývat. Jsou zvyklí, že pokaždé něco dobrého dostanou. Pěstujeme tu pro ně čerstvý salát a ze semínek, která se při krmení rozsypou, vyrůstají čerstvé klásky. Ty jim chutnají,“ popisuje Klimentová.

Skleník je v zimě i útočištěm pro choulostivá zvířata

V jezírku, které se stará o vysokou vzdušnou vlhkost, žijí vodní želvy. Některé z nich dosahují úctyhodných rozměrů. Délka krunýře některých exemplářů je kolem třiceti centimetrů.

„V rámci pěstitelského kroužku se děti učí, jak se o rostliny správně starat, jak vypiplat rostlinku ze semínka, jak řízkovat či roubovat. Také poznávají nejrůznější druhy rostlin,“ pokračuje Jarmila Klimentová.

Kromě toho se malí pěstitelé každoročně pokoušejí probudit k životu nejrůznější semínka, a to i taková, která si vozí ze zahraničních cest s rodiči.

„Zkoušíme pěstovat všechno, co děti přinesou. Vloni jsme například zasadili i avokádo, už je pěkně vzrostlé. Staráme se ale i o kaktusy, orchideje, kapradiny a palmy. Nechybí rozmarýn ani oblíbená svatební květina myrta. A máme tu i pár opravdových raritek. Teď například začíná kvést exotická kráska strelície,“ pochlubila se Klimentová.

Ta přiznává, že nejkrásnější jsou skleníky na jaře, když je většina rostlin v květu. „Citrusové keře často voní tak omamně, že se až člověku točí hlava,“ směje se.

Podle ředitele domu dětí Sova Miloslava Šverdíka nejsou takové skleníky v domech dětí běžné. „Myslím, že podobné mají až v Praze. U nás slouží nejen pro pěstitelský kroužek, ale využívají jej i mladí chovatelé pro přezimování choulostivějších druhů zvířat,“ vysvětluje ředitel a dodává, že ve vytápěných sklenících přečkávají zimu i ozdobné květiny v nádobách.

Dům dětí a mládeže Sova Cheb nabízí na 120 zájmových kroužků, které podle statistik navštěvují ročně přibližně dvě tisícovky dětí z Chebu a okolí. V nabídce jsou kroužky pro rodiče s dětmi, pro předškolní děti, školní děti, středoškoláky i pro dospělé. Pracuje tu sedm pedagogických pracovníků a devět desítek externistů. Všichni mají pedagogické vzdělání.