VIDEO: Skiareálu pomohl vrtulník, ze stromů u lanovek odfoukl sníh a led

  • 1
Netradičního pomocníka pro boj s námrazou na stromech si pozvali provozovatelé největšího českého skiareálu Klínovec. Sněhem a ledem obtěžkané větve stromů v sousedství lanovek, které ohrožovaly bezpečnost, z větší části očistil vichr od lopatek vrtulníku.

„Za vzor nám byla rakouská lyžařská střediska, kde tuto techniku používají běžně,“ uvedla mluvčí skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová.

Nad Krušnými horami létali piloti slovenské společnosti, která se na podobné akce specializuje.

„V České republice je však odstraňování sněhu a ledu ze stromů vrtulníkem úplnou novinkou. My jsme této možnosti v Čechách využili jako první,“ konstatovala Hoffmannová.

Vrtulník se asi hodinu pohyboval po předem určené trase v relativně malé výšce kolem dvaceti až padesáti metrů.

„Vrtulník létá pomalu, zhruba dvacetikilometrovou rychlostí. Sníh shazuje ze stromů proud vzduchu od rotoru,“ vysvětlil pro TV Prima princip vzdušné očisty stromů Michal Orolin, technolog slovenské letecké společnosti, která tuto službu nabízí.

Za běžné situace provozovatelé areálu kontrolují stromy u lanovek a v okamžiku, kdy hrozí zřícení do lan, stromy porazí. Vrtulníková technika je v tomto ohledu vůči přírodě šetrnější. A její nasazení se ukázalo jako úspěšné.

„V dolních partiích Klínovce a na Neklidu se riziko pádu stromů hodně snížilo a podařilo se sníh ze stromů dostat. Ve vyšších polohách to stoprocentně dolů kvůli námraze nešlo,“ popsala výsledky Hoffmannová.

S tím, že by ve zbytku sezony této možnosti využili znovu, zatím na Klínovci nepočítají.

„Uvidíme, jak se vyvine počasí. Mají stoupat teploty, takže spíš počítáme s tím, že sníh opadá přirozenou cestou,“ dodala mluvčí Hoffmannová.