Samosběr jahod v Odravě na Chebsku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sběrači jahod mohou na plantáž celý cen, plodů je zatím dostatek

  • 1
Sezona jahod je v plném proudu. Lidé berou pole útokem. Nasbírat si kilogram sezonní pochoutky za 60 korun je lákavé, navíc je pole v Odravě na Chebsku široko daleko jediné, kde je v kraji možné sladké plody získat samosběrem.

„Jezdím do Odravy pravidelně. Loni jsem sbírala i v Šabině, tam také pěstovali jahody, a ze Sokolova jsem to měla blíž. Jenže tam už jahody nemají,“ pokrčila rameny jedna ze sběraček na poli v Odravě.

Z plného kbelíku a několika košíčků prý vyrobí džem, zbytek skončí v mrazáku. „Děti lívance s jahodami milují. A takto se jich nemusíme vzdávat ani v zimě. Oproti obchodu ušetříme a navíc jsou opravdu čerstvé,“ dodala.

To, že letos v Šabině jahody nezrají, potvrdila Marie Novotná, která zde minulý rok nabízela vedle jahod také hrášek a dýně. „Už toho na nás bylo moc. S prací na poli jsme skončili, nyní už máme jen restauraci,“ řekla Novotná.

Na rozlehlém poli v Odravě pěstují jahody lidé z rodinné zemědělské firmy Jahody Funck, která v Odravě podniká od roku 2007.

„Loni jsme začínali sbírat dříve. Počasí bylo lepší, a tak se první zralé jahody objevily už na konci května. Letos jsme začínali přibližně v polovině června, jarní mrazy nám příliš neprospěly. Sběr podle mého potrvá ještě nejméně dva až tři týdny, na polích jsou ještě i zelené jahody, které budou postupně dozrávat,“ uvedla Anca Eliášová z firmy Jahody Funck.

V současné době je podle ní na poli zralých plodů dostatek. „Zájemcům jsme vyšli vstříc, máme otevřeno sedm dní v týdnu, tedy od pondělí do neděle, od 8 hodin ráno do 19 hodin večer. Doporučuji ale sledovat naše internetové stránky www.jahodyodrava.cz, kde pokaždé vyvěsíme novinky a aktuální změny otevírací doby,“ doplnila.

A jak to v Odravě funguje? Podmínkou je, že si z plantáže sběrač odnese alespoň kilogram jahod. Při vstupu na pole obsluha zájemcům o sběr nejprve zváží jejich vlastní nádoby. Ti, kteří si je zapomněli, si mohou přímo na místě koupit košíček na jeden nebo dva a půl kilogramu jahod.