Ladislav Cinegr pracuje také s budoucími členy Českomoravské myslivecké jednoty.

Ladislav Cinegr pracuje také s budoucími členy Českomoravské myslivecké jednoty. | foto: Petr Toman, MF DNES

O zvěř budou pečovat profesionálové, vidí budoucnost myslivec

  • 5
Už téměř čtyřicet let je druhým domovem Ladislava Cinegra les. Myslivosti propadl v roce 1978, kdy složil potřebné zkoušky. Nyní k podobným testům připravuje své mladé kolegy.

Zájemců, kteří se chtějí dát k myslivcům, rok od roku ubývá. „Členství v myslivecké organizaci bude záležitostí několika stovek nebo tisíc těch myslivců, kteří mají na srdci udržování našich bohatých mysliveckých zvyků a tradic, kteří mají úctu a pochopení k našim patronům a zakladatelům jednotné myslivecké organizace,“ vidí budoucnost Cinegr.

Jak to dnes vypadá s počtem myslivců?
Jestliže v roce 1990 bylo v České republice asi 120 tisíc organizovaných myslivců, je dnešní stav něco kolem 50 tisíc členů. Hovořím o členech Českomoravské myslivecké jednoty. Je celá řada těch, kteří po složení zkoušky z myslivosti a získání loveckého lístku do organizace nevstoupí a loví většinou na volné noze.

Ladislav Cinegr

  • Členem myslivecké organizace je od roku 1978.
  • Za dobu provozování myslivosti byl dosud mysliveckým hospodářem, členem Okresní myslivecké rady v Karlových Varech, rytířem Řádu svatého Huberta se sídlem na Kuksu a členem Bratrstva svatého Huberta v belgickém Saint de Hubert.

Co znamená být lovcem na volné noze?
V současné době držitel loveckého lístku nemusí být v myslivecké organizaci. Někteří s námi – členy myslivecké jednoty, spolupracují, z jiných se stávají lovci, kteří na základě nabídek většinou z inzerátů objíždějí republiku, okolní státy a mnohdy i jiné světadíly a loví.

Když se vrátíme k úbytku myslivců, proč tomu tak je?
Dalším důvodem úbytku myslivců je finanční a hlavně časová náročnost tohoto koníčka. Tu a tam máme jednoho, občas i dva mladé zájemce. Nejčastěji se jedná o studenty ze Střední lesnické školy Žlutice. Jinak jsou to chlapci a děvčata z rodin, kde to má tradici.

Počítám, že lidem, kteří dnes pracují na tom, aby poplatili hypotéky a další složenky, na to ani nezbývá čas.
Myslivost je opravdu časově náročná. V jarních měsících, kdy zvěř klade mláďata, pomáhají myslivci zajistit klid v honitbě. V době sklizně pícnin pomáhají s vyháněním zvěře ze sekaných ploch. V letních měsících připravují krmiva na zimní období a v zimních měsících jde hlavně o pravidelné a včasné přikrmování.

Když se řekne myslivec, většině lidí se asi více vybaví lov.
Žádný myslivec nemůže ulovit každý kus zvěře, který mu přijde na mušku. Na základě plánu lovu se loví především kusy slabé, přestárlé a nemocné. A než se s takovým kusem potkáte, strávíte v revíru desítky hodin. Nedávno byla v našem celostátním mysliveckém časopise zveřejněna statistika, ze které vyplývá, že k ulovení jednoho kusu myslivec v lese stráví kolem sedmdesáti hodin.

Přemnožená a hlavně nemocná prasata to ale asi změnila.
Situace se změnila v současné době, kdy na Zlínsku byl zjištěn africký mor prasat, a na základě vyhlášených nařízení mohou myslivci lovit každý kus černé na potkání, a to i dříve zakázanými způsoby.

Kromě časové stránky bude myslivost asi i drahým koníčkem.
Chcete-li vlastnit lovecký lístek, musíte absolvovat kurz a zkoušky v délce dvanácti až patnácti měsíců. Cena se podle krajů pohybuje ve výši šesti až deseti tisíc korun. K tomu je zapotřebí za několik dalších tisíc získat zbrojní průkaz.

Když se budeme bavit konkrétně?
Na nákup brokové a kulové zbraně včetně optiky, dalekohledu a několika dalších nezbytných věcí nutných pro výkon práva myslivosti, by si měl případný zájemce připravit minimálně sto tisíc korun.

Jak vidíte vývoj myslivosti do budoucna?
Předpokládám, že stav bude stejný jako v západních státech světa. Péče o zvěř, která je národním bohatstvím tohoto státu, se stane zaměstnáním profesionálních myslivců, možná vlastníků pozemků. Lov zejména trofejové zvěře potom bude komerční záležitostí a povolenku k lovu si bude moct koupit každý na benzinové pumpě nebo v trafice.

Takže podle vás se vše přesune spíše ke komerci?
Členství v myslivecké organizaci bude záležitostí několika stovek nebo tisíc těch myslivců, kteří mají na srdci udržování našich bohatých mysliveckých zvyků a tradic, kteří mají úctu a pochopení k našim patronům a zakladatelům jednotné myslivecké organizace.