Martina Soukupová, vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy Českého...

Martina Soukupová, vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy Českého statistického úřadu v Karlových Varech. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Úmrtnost byla extrémní v únoru, kraj se vylidňuje, říká statistička

  • 11
Sčítání lidu absolvovala drtivá většina obyvatel Karlovarského kraje elektronicky. Nejaktivnější byly malé vesnice, na opačné straně žebříčku jsou obce zaměřené na cestovní ruch. „Kolik lidí se ve skutečnosti sečetlo, zjistíme až v průběhu zpracovávání výsledků nejdřív na přelomu roku,“ říká vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy Českého statistického úřadu Martina Soukupová.

V čem je pro vás sčítání jednou za deset let tak cenné?
Zjistíme data i do těch nejmenších detailů a částí jednotlivých měst a obcí. To mi přijde úžasné, protože jinak se to nedozvíme. Už proto, že pojem trvalé bydliště už dnes vlastně nic neznamená.

Kdo třeba data konkrétně využije?
Zdánlivě nečekaně třeba i hasiči. Protože se budou moci podívat, co je to za dům, kde právě hoří, jaké je tam složení domácností a na co se mají připravit. Také je to jediný způsob, jak se dozvědět data o tom, jak vlastně žijeme. Jestli víc pohromadě nebo single, ale i to, jaký je kde podíl vdovců a vdov. Z toho budou moci čerpat třeba i ti, kteří budou chtít podnikat. Velmi rychle zjistí, jaký druh podnikatelské aktivity má v regionu smysl rozjíždět. Data ze sčítání budeme uvolňovat postupně a budou k dispozici ve veřejné databázi.

Už máte data za covidový rok 2020. Co například jste o našem kraji zjistili?
Celkově se zvýšila úmrtnost, a to o více než 18 procent, extrémní pak byla v únoru letošního roku, kdy jsme na tom byli zdaleka nejhůř z celé republiky. I to je důvod, proč v kraji ubývá obyvatelstva. Tím dalším je stěhování mladých lidí z regionu a s tím související nižší počet narozených dětí.

Lidem se tu nelíbí?
To nevím, ale faktem je, že víc lidí z kraje odchází, nežli se sem stěhuje. Zároveň tu mladí nezakládají rodiny, protože není v kraji mnoho zajímavých pracovních příležitostí. Svou roli v tom má dozajista i nedostavěná dálnice D6. Ochota lidí dojíždět za prací se sice zvyšuje, musí k tomu ale mít podmínky. Populace kraje tak zároveň rychleji stárne. Demograficky ale stárne česká společnost celorepublikově. Za posledních deset let vzrostl počet seniorů 65 plus téměř o pět set tisíc na více než dva miliony.

Mají mladí v kraji kde bydlet?
Když to vztáhneme k počtu obyvatel, staví se u nás bohužel méně než kde jinde. Otázkou ale taky je, zdali je po bytech v kraji vůbec poptávka. Spousta z nich totiž zůstává stále prázdných, což zase souvisí s dalším důležitým ukazatelem, který život v kraji ovlivňuje – s průměrnou hrubou mzdou. Ta je dlouhodobě nejnižší z celé republiky.

Když už tu mladí zůstávají, kde to mají nejraději?
Trendem posledních let je stěhování se za levnějším bydlením, oblíbenou lokalitou je příhraniční Ašsko a jeho okolí. Mladé rodiny s dětmi lákají i německé školy a školky, v tom vidí obrovský bonus pro své potomky do budoucna. Rodiče sami pak často do Německa za prací i dojíždějí.

Stoupá po covidovém roce nezaměstnanost?
Společně s Ústeckým krajem jsme na tom opět nejhůř z celé republiky. Podíl nezaměstnaných dosáhl v obou krajích na konci dubna hodnoty přibližně šesti procent. Celkem úřady práce v našem kraji evidovaly téměř 12 tisíc nezaměstnaných. Je pravděpodobné, že mnozí z těch, kteří dnes ještě práci díky covidovým programům mají, se po jejich skončení na úřadech práce ocitnou také, může se tedy stát, že bude ještě hůř.

Karlovarský kraj a čísla roku 2020

  • Dokončeno bylo celkem 550 bytů, což oproti stejnému období roku 2019 představuje pokles o 19,5 %. Přes 70 % z nich je v nových rodinných domech.
  • Na silnicích došlo k 2 228 dopravním nehodám, meziročně tak jejich počet klesl o 15 %.
  • Spácháno bylo 4 422 trestných činů, o 22,9 % méně než v roce 2019.
  • Na konci roku 2020 žilo v kraji 293 311 obyvatel, z nichž 50,6 % byly ženy. Co do počtu obyvatel je kraj nejmenší v republice.
  • Meziročně se snížil i počet nově narozených, a to o 5,1 %, celkem se narodilo na území kraje 2 682 dětí.
  • V roce 2020 zemřelo 4 026 obyvatel kraje, tedy o 18,2 % více než o rok dříve.
  • Průměrný věk obyvatel kraje se zvyšuje, momentálně se pohybuje kolem 43 let.
  • Průměrná hrubá mzda v kraji je nejnižší v republice a činí 31 180 Kč. Nejvíc obyvatel (29,5 %) má čistý měsíční příjem 15 až 20 tisíc Kč.

Živnostníků ale během uplynulého roku přibylo, nebo ne?
Nepotvrdil se náš předpoklad, že by se jejich počet v roce 2020 snižoval, naopak jsme čtvrtletí od čtvrtletí zaznamenávali jejich mírný nárůst. Vysvětlujeme si to tím, že lidé, kteří přišli o práci, se s úřadem práce nesmířili, šli a založili si živnost. Řekli si, že se o sebe postarají. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Zároveň jsme kraj, který žije z lázeňství a cestovního ruchu, takže v souvislosti s covidem jsme také jedním z nejpostiženějších regionů. Léto by to snad mohlo změnit.

Co očekáváte, že bude jinak?
Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení v kraji poklesla v roce 2020 oproti roku 2019 o celých 43 procent s tím, že k nám vždycky jezdilo mnohem víc cizinců, těch loni ubylo dokonce o 65 procent. Zajímavá jsou ale zároveň data za jednotlivá čtvrtletí. Například ve druhém a čtvrtém čtvrtletí nedosáhl počet hostů z ciziny ani 10 procent loňského roku. Ve třetím čtvrtletí minulého roku, tedy v období letních prázdnin, kdy lidé mohli opět cestovat, jsme byli téměř na stejné úrovni jako v roce 2019, avšak hostů z České republiky přijelo o téměř 55 procent víc. A to je pozitivní, že jednu z mála deviz Karlovarského kraje Češi konečně objevili – že je tu krásně.