Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmíme se lidem přejíst, říkají bratři, kteří v Ostrově založili klub

  14:56
Bratři Jakub a Ondřej Hechtovi založili v Ostrově klub Experiment, který láká všechny generace od středoškoláků přes vysokoškoláky, kteří se stále rádi vracejí do své kolébky, až k pracujícím dospělým.

Pěstitelé kultury. Jakub (vlevo) a Ondřej Hechtovi v ostrovském alternativním klubu Experiment, který založili zhruba před rokem. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Experiment je prostředí setkávání, inspirace a nových směrů,“ popisují klub jeho zakladatelé.

Je to první kulturní projekt, do kterého jste se spolu pustili?
Jakub: Pokud se dá počítat sedmnáct let pořádání hudebního festivalu Vůdštok, tak v kultuře nejsme úplní nováčci. Jinak projektu Experiment předcházelo celý rok 2016 pravidelné promítání, jež jsme pojmenovali Filmy, které musíte vidět, než zemřete. Fungovali jsme pod hlavičkou Bří Hechtové presents v ostrovském undergroundovém Mclubu.
Ondřej:
Jako bratry nás spojuje asi úplně všechno, spolu fungujeme jako synergický tandem.

Bratři Hechtovi

  • Jakub (42) a Ondřej (37) Hechtovi - alias Bří Hechtové. Amatérští hudebníci, muzikologové a promotéři. Propagátoři alternativní kultury, alternativních životních názorů a postojů.
  • Věří v občanskou společnost a v Evropskou unii. Sami sebe pyšně označují za sluníčkáře.
  • Oba dosáhli magisterského vzdělání. Ondřej se živí jako radiologický terapeut v jáchymovských lázních, Jakub učí češtinu a dějepis na ostrovském gymnáziu.

S jakými cíli jste klub zakládali?
Jakub: Původní záměr byl prostě promítat filmy, tak jak jsme to dříve dělali v Mclubu. Kvůli příliš omezené nabídce filmové distribuce jsme ale okamžitě začali vymýšlet další program, jako jsou koncerty a přednášky. Takový byl náš záměr. Ovšem pod vlivem obrovského zájmu odborné i neodborné veřejnosti se do dění klubu zapojit, se rázem z Experimentu stalo v podstatě komunitní centrum a my jsme to s nadšením přivítali. Takže můžeme říci, že Experiment se zrodil a vydal vlastní cestou, při které my už mu jen pomáháme.

Jakým směrem chcete program klubu dále rozšiřovat?
Ondřej: Kromě zachování stávajícího směru bychom rádi rozšířili výstavní činnost dalších lokálních a mladých umělců, včetně prodejní galerie, založili literární kroužek s alternativní knihovnou, a dále tak utvářeli platformu pro setkávání umělců, podporovatelů umění a intelektuálů.
Jakub:
Také náš dramaturgický tým neustále utěšeně roste.

Cítíte podporu například z řad vašich vlastních studentů z gymnázia? Vracejí se k vám tito studenti i po skončení svých středoškolských let?
Jakub: Vracejí. A to je i záměr. Opravdu doufáme, že takové místo by konečně mohlo probudit v mladých lidech - končících vysokou školu - touhu vrátit se do rodného kraje a předat mu to, co se naučili. Protože jinak tu mnoho důvodů k návratu opravdu není. A jestli nám pomáhají? Rozhodně. Stačí otevřít pusu a už je kolem hrozen nadšených studentů ochotných přiložit ruku k dílu.

Jak často ve vašem klubu akce pořádáte?
Ondřej: Snažíme se akce návštěvníkům dávkovat tak, aby se jimi nepřejedli.

Proč?
Jakub: Znáte tuhle židovskou anekdotu? Když se ptali příbuzní tety Jolesh na jejím smrtelném loži, v čem tkví tajemství jejích úžasných nudlí, které všichni tak milují, teta se usmála a řekla: „Nikdy jich nesmí být dost.“ A to my víme a ctíme. V tak malém městě, jako je Ostrov, je opravdu omezené množství lidí a my se jim nesmíme přejíst. Pokud toho nebude nikdy dost, budou lidé stále hladoví po našem dalším programu. A když už jsem u přirovnání k jídlu, u ostrovských (ale také karlovarských a jiných) středoškoláků je cítit přímo hlad po něčem takovém, jako je Experiment. Podnik totiž trochu připomíná vysokoškolské kluby a troufneme si tvrdit, že nejbližší tomu podobný je až v Plzni.

Nejbližší program klubu:

  • 17. února – Indian beatology (přednáška + Dj)
  • 10. března – Fish, Flash, Field and Henry Dollar (koncert)
  • 24. března – Inside Lewyn Davis (film)
  • 7. dubna – Hm... (koncert)
  • 21. dubna – Holotropní vědomí (přednáška)

Na jaké akce jste pořadatelsky nejvíce hrdí?
Ondřej: My jsme spíš hrdí na klub jako takový, není to zdaleka jen o těch akcích. Ta spontánně vytvořená komunita kolem něj je tak trochu neočekávaný zázrak. A těžko nějakou akci povýšit nad druhou, když je program tak různorodý. Za zmínku stojí třeba slam poetry, přednášky cestovatelské, životopisné, ale i odborné. A s koncerty je také vždy legrace.
Jakub:
V roce 2018 byl hned druhou akcí koncert punkrockové kapely Znouzectnost a z přednášek se velmi těšíme na tu o holotropním dýchání. Nicméně takto bychom mohli vyjmenovat kompletní program, takže bude nejlíp nechat na návštěvníkovi, nechť si vybere.

O našem kraji se často hovoří, jako o kulturně uvadajícím. Proč tomu tak je?
Jakub: Rozhodně si to myslíme. Proto jsme tady!
Ondřej:
Existují tři hlavní příčiny tohoto problému. První příčina je nejdůležitější: tkví v laxním přístupu vedení měst finančně nebo alespoň morálně podporovat nekomerční kulturu. Naši starostové a radní často uvažují v přežilých myšlenkových vzorcích divokých 90. let, kdy platilo: kultura by neměla být podporována z veřejných peněz, protože umění je prostě zboží, jako jakékoli jiné, a tudíž si na sebe musí vydělat samo. Což je samozřejmě omyl. Tento přístup vede nakonec k totálnímu vítězství té nejpokleslejší zábavy a živoření všeho, co se přímo nepodbízí špatnému vkusu. Tam, kde je tržba rozhodujícím faktorem, se nekomerční zábavě prostě dařit nemůže. A všichni, kdo se snaží uměním nikoli jen bavit, ale i vzdělávat, kultivovat a vychovávat, mají ztížené podmínky. Z této příčiny pramení i druhá: v našem kraji zatím víceméně chybí kultivované publikum. Právě proto, že kultivace konzumenta kvalitního umění trvá léta. Pokud víme, zatím žádný pokus pozvednout kulturně náš kraj v tomto směru nevyšel, protože chyběl tolik potřebný čas dotáhnout tuto snahu do konce. A s tímto souvisí i příčina třetí: mladí lidé se ze studií nevracejí do regionu, o čemž sice všichni mluví, ale nic se nemění. Proč by se vraceli, když není za čím? A nejde jen o pracovní místa...

Proč je důležité, aby ve městech podobné kluby fungovaly?
Jakub: Podobné kluby svou produkcí a setkáváním se s různými lidmi nabízejí vyhlédnutí ven ze své sociální bubliny a poznání jiné kultury. V rámci našeho regionu jsou taková místa zapotřebí také proto, aby města nadále nebyla pouze sídlišti levné pracovní síly.

Zaznamenali jste například zrušení karlovarského klubu Crux?
Ondřej: Ano, samozřejmě jsme to zaznamenali a mrzí nás to. Se zánikem každého takového místa se totiž zpomaluje proces vedoucí k větší motivaci lidí k návratu, o němž jsme již mluvili.

Musí i Experiment někdy bojovat za svou existenci?
Jakub: Bohužel musí, a to právě nyní. Z nám ne úplně jasného důvodu bylo vypsáno výběrové řízení na komerční pronájem prostor klubu. I přes naše naléhání na vedení města nikdo výběrové řízení nezrušil, to je ukončeno, zájemci se přihlásili a nad námi teď visí Damoklův meč. Z našeho pohledu je na tom nejsmutnější fakt, že kdokoli v posledních dvaceti letech zkoušel v těch prostorách podnikat, zkrachoval a zanechal za sebou kulturnímu domu jen dluhy. Jenže až zkrachuje další podnikavec, klub Experiment už dávno nebude. Projekt klubu Experiment je v našem kraji exotická květina a pokud ji někdo neomaleně vytrhne, protože má pocit, že květináč mu vynese víc užitku, když do něj zasadí brambory, velmi rychle uvadne a zhyne.
Ondřej:
Ale třeba je to výzva vytvořit něco většího, v jiných prostorách a pokud možno nezávislého na rozmarech někoho, kdo pro cinkot zlata neslyší hudbu.

Autor:
  • Nejčtenější

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...