Nejvíce peněz, 1,94 miliardy korun, půjde na modernizaci silnic. (ilustrační foto)

Nejvíce peněz, 1,94 miliardy korun, půjde na modernizaci silnic. (ilustrační foto) | foto: Evropská komise

Žadatelé si rozdělí 3,7 miliardy z Unie, nejvíc peněz půjde na silnice

  • 1
Města, kraje i některé dopravní firmy mohou po dvou letech znovu žádat o další evropské peníze z programu ROP Severozápad. Výbor regionální rady v úterý vyhlásil hned několik výzev k předkládání projektů a žádostí o dotace.

Žadatelé o evropské dotace mají čas do 17. listopadu, města pak do 29. listopadu. V tomto kole se bude dělit 3,7 miliardy korun, suma je k dispozici pro Ústecký a Karlovarský kraj.

Nejvíce peněz, 1,94 miliardy korun, půjde na modernizaci silnic. Místní Krajská správa a údržba silnic připravila šest stavebních projektů za 1,4 miliardy. Z toho polovinu tvoří dva chystané obchvaty Chebu a Hroznětína. Kompletní rekonstrukce by se měly dočkat trasy Merklín - Pstruží, Nejdek - Pernink a pak řada kratších úseků v celém kraji.

"Celkový vnitřní dluh v opravě silnic jsme vyčíslili na tři miliardy korun. Pokud dostaneme 1,4 miliardy, bude to významné kvalitativní zlepšení silniční sítě v regionu," míní ředitel krajských silničářů Zdeněk Pavlas. Obchvaty navíc vyženou tranzitní dopravu ze dvou měst.

Velký zájem o dotace projevují střední a větší města, jichž se jedna z výzev týká. Cheb má připravené projekty za 90 milionů. Z dotací by rád zaplatil hlavně rekonstrukce vnitrobloků v centru, zpřístupnění dalších zahrad františkánského kláštera a zastřešení malé ledové plochy u zimního stadionu.

Sokolov přihlásí 10 stavebních akcí. Třeba opravu plochy atletického stadionu, mostu přes Ohři u nádraží, stavbu U Rampy, rekonstrukci Krejcarovy lávky a mohutné vylepšení sportovišť u škol. Vše za 250 milionů korun.

A ještě jeden příklad - Horní Slavkov a jeho 16 projektů za 40 milionů. Počítá třeba s doplněním sportovního areálu u školy a se zřízením bezbariérových vstupů do kulturního domu či domu s pečovatelskou službou.

Úspěšní žadatelé musí spěchat

Předseda regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil očekává, že až pětina přihlášených akcí bude v první fázi vyškrtnuta kvůli chybám.

"Šance na získání dotace je ale velká, rozhodně to pro města a obce není ztracený boj. Vyčlenili jsme pro ně 945 milionů korun," řekl Navrátil. Ví také o záměru dopravní firmy GW Train Regio - koupit na kraslickou a mariánskolázeňskou železnici dva nové vlaky.

Žadatelé ale musí spěchat a prostavět aspoň patnáct procent ze svých akcí nejpozději do července 2014. Jestli v souboji o dotaci uspějí, se dozvědí až v únoru nebo v březnu.

ROP Severozápad byl kvůli chybám a neprůhlednému dělení evropských peněz dva roky pozastaven. Za prohřešky kraj zaplatí pokutu 308 milionů korun. Pravidla se od té doby změnila a soutěž o dotace by měla být čistější. Projekty už nemohou hodnotit sami politici.

Kvůli problémům čekali žadatelé až dva roky na slíbené peníze (celkem 1,5 miliardy korun) a donedávna netušili, jestli je vůbec dostanou. Drtivá většina z nich obdržela pozdržené finance v minulých dnech.