Dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Chebem bude od 1. ledna 2018 bezplatná.

Dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Chebem bude od 1. ledna 2018 bezplatná. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Končící rok přinesl v Karlovarském kraji radost zejména motoristům

  • 5
Bezplatná dálnice D6, čtvrtá návštěva z Hradu, hvězdný filmový festival, ale i zemětřesení, ať už skutečné, nebo na politické scéně. To jsou jen některé události právě končícího roku 2017 v kraji.

Začátek roku se nesl ve znamení tradiční návštěvy prezidenta Miloše Zemana. Do Karlovarského kraje zavítal v březnu už počtvrté. Opět navštívil řadu míst, zamířil do zdejších podniků, setkal se s občany několika měst.

Další události roku 2017

LEDEN V Krušných horách se opět usadili vlci.Poté, co vloni v létě zardousili chovateli v Abertamech stádo ovcí, drželi na začátku letošního roku odborníci v ruce další důkaz o přítomnosti šelmy v oblasti Karlovarského kraje. Je jím snímek z fotopasti.

ÚNOR Začala největší investice Karlovarského kraje. Rekonstrukce nemocnice v Chebu za 480 milionů korun potrvá do října 2019. Modernizace přinese komfort a novou techniku parametrů 21. století.

BŘEZEN V prostoru drůbežích farem v Klestu a Poustce na Chebsku začala likvidace velkochovů, v nichž se objevila ptačí chřipka.Celkem se jednalo o více než třicet tisíc ptáků, což z hlediska jednorázového zásahu nemělo v republice obdoby.

DUBEN Hokejisté Karlových Varů po 20 letech sestoupili z nejvyšší soutěže, generální manažer Miroslav Vaněk to ale nepovažoval za tragédii. Dobře si totiž uvědomil výsledky Energie v posledních šesti sezonách. Zároveň věří v brzký návrat mezi elitu.

KVĚTEN Ministerstvo kultury zamítlo žádost o prohlášení lázeňského hotelu Thermal v centru Karlových Varů za kulturní památku.Karlovy Vary byly jedním z iniciátorů vyhlášení komplexu kulturní památkou.

ČERVEN Karlovy Vary a izraelský Tel Aviv spojila nová sezonní letecká linka. Mezi Karlovými Vary a Tel Avivem létá charter společnosti Travel Service, který si objednala firma Visitspa z Mariánských Lázní. První let z Tel Avivu byl zaplněný z 25 procent.

ČERVENEC Klášter premonstrátů v Teplé odkryl další tajemství. V průběhu stavebních prací na barokním křídle se totiž podařilo dokázat, že jedna z obvodových zdí pochází až ze středověku. Navíc se pod omítkami podařilo objevit soubor románských oken. Získané informace tak rozšiřují fakta o raných dobách památky.

SRPEN Monopol žlutých autobusů na trase mezi Karlovými Vary a Prahou skončil. Na scéně se objevil konkurent - německý FlixBus. Jízda do hlavního města tak zlevnila, z čehož mají radost především pravidelní cestující na lince.

ZÁŘÍ Přelom letošního roku se stane pro karlovarský region důležitým obdobím. Do centrály UNESCO v Paříži z něj dorazí dvě nominace potřebné k zápisu zdejších lázeňských měst a hornických památek na prestižní seznam. Do velkého finále se tak po letech příprav blíží touha Karlových Varů, Mariánských i Františkových Lázní a hornických památek.

ŘÍJEN Velké pozdvižení způsobil neobvyklý policejní zásah v Plzni na řidiče z Karlovarska.Ten se na výpadovce na Karlovy Vary dostal do konfliktu s posádkou civilního mercedesu s pražskou registrační značkou. Jak se ale ukázalo, řidič i spolujezdec byli policisté. Incident zachytila kamera v řidičově autě. Zákrok policistů v civilu proti řidiči řeší GIBS.

LISTOPAD Se začátkem zimy nastala v Karlovarském kraji velká změna. O většinu úseků dálnice a silnic I. třídy se nově starají firmy Eurovia a AVE.

PROSINEC Návrat armády do Karlovarského kraje dostal konkrétní obrysy. Do čtyř let by ve vojenském prostoru měly sloužit stovky mužů a žen v zeleném. Plán s sebou přinese investice v řádu stovek milionů. Za tyto peníze vojáci v újezdu Hradiště vybudují nové výcvikové středisko.

Na úvod své návštěvy regionu vyčinil karlovarskému primátorovi Petru Kulhánkovi, že se nestará o Císařské lázně. Ty přitom patří Karlovarskému kraji. Kolem hradní návštěvy se vyrojily i protesty. Zatímco v Mariánských Lázních stačilo lidem jen vyvěsit rudé trenýrky do okna, v Sokolově dorazilo zhruba dvacet aktivistů se svou akcí Cirkus Zeman.

Nepříjemnosti pak řešili na jaře chovatelé drůbeže. Ptačí chřipka udeřila i v regionu, a tak došlo na největší vybíjení velkochovů. Celkem se jednalo o více než třicet tisíc ptáků, což z hlediska jednorázového zásahu nemělo při tehdejší vlně nemoci v republice obdoby.

Zemětřesení, nejen politická

Politická zemětřesení zasáhla chebskou radnici. To první přišlo v březnu, kdy chebští zastupitelé odvolali z funkce sociálně demokratického starostu Petra Navrátila. Vaz mu zlomila kauza ROP Severozápad. Novým starostou se pak stal Antonín Jalovec z VPN - Alternativa. Druhé následovalo v prosinci, kdy Jalovce pro změnu nahradil Zdeněk Hrkal z ANO.

To opravdové zemětřesení pak zasáhlo v červenci Chebsko. Přístroje tehdy zaznamenaly nejsilnější otřes o magnitudu 3,5 - a sice čtyři kilometry od Lubů.

Slavil Bečov i festivalové Vary

Slavilo se na Státním hradu a zámku v Bečově. Poté, co tu v dubnu uvítali miliontého návštěvníka, získali o měsíc později opravdový unikát. Je jím vysokokarátová diadémová čelenka ze žlutého zlata se silnou vrstvou stříbra, osazená 540 diamanty, která pochází z druhé poloviny 19. století. Briliantový diadém patřil rodu Beaufort-Spontin.

Hvězdami oplýval letošní již 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jeho zahájení ozdobila americká herečka a hvězda snímku Kill Bill Uma Thurmanová a také držitel Oscara a Zlatého glóbu a mladší bratr o něco známějšího Bena Afflecka Casey Affleck.

Oba převzali z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta mezinárodního filmového festivalu. Na závěr festivalu pak dorazil ještě Jeremy Renner. Americký herec a hudebník je hlavním představitelem šesti Oscary oceněného filmu Smrt čeká všude.

Velkou novinku přineslo v létě zavedení elektronického podávání žádostí o tak zvané kotlíkové dotace. Zájemci tak konečně nemuseli nocovat před úřadem, jak tomu bylo v minulosti.

Kraj rozdělil v červenci na výměnu svých starých kotlů za nová zařízení na biomasu nebo tepelná čerpadla celkem osm milionů korun.

Volební překvapení i dobrá zpráva pro řidiče

Velké překvapení přinesly letošní parlamentní volby v Karlovarském kraji. Hejtmance Janě Vildumetzové (ANO), která je zároveň předsedkyní Asociace krajů ČR, se díky sedmi tisícovkám preferenčních hlasů podařilo přeskákat ze čtvrtého místa lídra strany a ministra dopravy Dana Ťoka. Stala se tak jednou z nových poslanců.

Dalším skokanem je také žena z hnutí ANO, a to zdravotnická záchranářka Věra Procházková, která díky 2685 preferenčním hlasům přeskákala poslance Romana Procházku.

Přes pět tisíc preferenčních hlasů získal i ministr dopravy Daniel Ťok. Přes tisíc hlasů dostali také další dva zvolení poslanci za Karlovarský kraj, Karla Maříková z SPD jich obdržela 1391 a Petr Třešňák z Pirátů 1316.

Odpůrce našlo slučování škol i referendum o kolonádě

Před volbami také padlo důležité rozhodnutí, a sice vyjmutí dálnice D6 v Karlovarském kraji ze seznamu zpoplatněných úseků. Dálniční známka se do regionu vrátí až v okamžiku dokončení spojnice do Prahy. Bez nutnosti platit za dálniční známku se mezi Karlovými Vary a Chebem bude jezdit od 1. ledna příštího roku. Společně s Karlovarským krajem vyslyšeli ministerští úředníci připomínky ještě z dalších čtyř regionů.

Závěr roku se nesl ve znamení protestů. První vyvolal záměr kraje na slučování některých středních škol. Změny se mají dotknout loketské průmyslové školy, nejdecké střední školy a učiliště, zemědělské školy v Dalovicích a učiliště v Horním Slavkově. Důvodem chystaných změn je podle vedení kraje úbytek žáků a také zvyšování úrovně školství.

Odpůrce našlo i chystané referendum o podobě karlovarské Vřídelní kolonády. Zastupitelé jej začátkem listopadu odmítli, a to kvůli znění otázky. Ta se lidí ptá na to, zda jsou pro nahrazení stávající železobetonové kolonády z roku 1975 litinovou replikou architektů Fellnera a Helmera.

Zároveň obsahuje i druhou část, která požaduje ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády. Právě tu viděli zástupci města jako problematickou. Obávali se například, že by to vedlo k uzavření kolonády až do stavby repliky, ohrožení lidí či přírodních léčebných zdrojů. Spor se dostal až ke Krajskému soudu v Plzni, který nakonec rozhodl, že otázka je v pořádku a referendum se musí uskutečnit. Stane se tak v lednu společně s prezidentskými volbami.