Muzeum odkrývá historii Rudé hvězdy Cheb, její dres oblékl i Pavel Nedvěd

  • 1
Zajímavou výstavu nabídne od čtvrtka chebské Retromuseum. Připomene místní legendární fotbalový oddíl, který mezi roky 1979 a 1996 s jednoročním přerušením hrál nejvyšší fotbalovou soutěž. Mezi jeho nejslavnější juniorské hráče patří i Pavel Nedvěd, rodák z nedaleké Skalné.

„Hvězda tehdy byla fenoménem, který propagoval město Cheb v celé republice, ale i v zahraničí. Výstava bude jistě zajímavá nejen pro pamětníky, ale i pro mladší generace, které si díky ní budou moci připomenout dobu, kdy se v Chebu hrála nejvyšší fotbalová soutěž,“ řekl kurátor výstavy a ředitel muzea Marcel Fišer.

Návštěvníci uvidí vše, co fotbalový klub za šestnáct sezon formovalo, nechybí ani loga, trofeje či různé varianty dresů.

Osudy oddílu jsou těsně spojené s 5. brigádou Pohraniční stráže, jejíž velitelství od roku 1951 působilo v Chebu. Oddíl vznikl ve stejném roce pod názvem Vojenská sokolská jednota Sokolovo. Už o rok později se stal součástí sportovních oddílů ministerstva vnitra, které nesly jednotný název Rudá hvězda.

Pouze v letech 1966 až 1972, kdy Pohraniční stráž spadala pod ministerstvo obrany, se jmenoval VTJ Dukla Hraničář. V roce 1990 došlo k přejmenování na Sportovní klub policie Union, pro fanoušky však stále zůstal „Hvězdou“.

V roce 1994 do klubu vstoupil podnikatel Alexander Komanický, který v dalším roce zadlužený FC Union prodal Ivo Mlátilíkovi. Tomu se nepovedlo sehnat sponzory, a tak nechal klub zaniknout.

Kontinuitu se podařilo zachovat díky sekci mládeže, jež se spojila s Lokomotivou Cheb do nového subjektu SK Cheb. Po roční přestávce bylo obnoveno i mužstvo dospělých, které působilo v krajském přeboru.

V roce 2001 přešlo do nově vzniklého FK Union Cheb 2001, který se přihlásil jako následník slavného klubu s cílem navázat na jeho tradici, což v roce 2011 ještě zdůraznil přejmenováním na FK Hvězda Cheb.

Hvězda měla v systému československého fotbalu důležitou roli při přechodu talentovaných fotbalistů mezi dospělé a v 80. letech byla hlavní zásobárnou reprezentační jednadvacítky.

Specifické vztahy měla zejména se Spartou, která se snažila své hráče na vojnu umísťovat právě do Chebu. Vojenskou službu tu absolvovala řada budoucích reprezentantů, další hráči nastoupili v reprezentaci už během svého působení v Chebu. Z těch, kteří zde zůstali i po skončení vojny, si Hvězda budovala stabilní jádro.

Oddíl také systematicky pracoval s mládeží. V sezoně 1985/86 prošel žáky Hvězdy nejslavnější fotbalista, který oblékal její dres, Pavel Nedvěd. Výstava potrvá do 2. ledna příštího roku.