Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hostů kvůli covid kontrolám ubude, bojí se hospodští v Karlovarském kraji

  9:11
Nejistota a zmatky doprovázejí v Karlovarském kraji dneškem začínající povinnost restauratérů kontrolovat hosty, zda mají skončené očkování, případně zda jsou testovaní. Podle Asociace hotelů a restaurací bude vládní opatření znamenat snížení zájmu nejen o návštěvu restaurací, ale o služby všeobecně.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

„Kolem vládního opatření je stále více otázek než odpovědí,“ posteskl si Jan Kronika, předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací. „Odpověď na ně dá až praxe,“ tipuje.

„Od pondělí budeme nařízení kontrolovat,“ potvrdila obsluha jedné z kaváren v centru Karlových Varů. „Jen nevíme, jak to bude fungovat. Když se host neprokáže potřebným dokumentem, neobsloužíme ho. A správně by ani neměl zůstat v provozovně,“ naznačila pracovnice obsluhy.

To je podle Jana Kroniky jen jeden z problémů povinných lustrací hostů. „Základní otázka je, jak budou probíhat? V jiných zemích, kde je podobné opatření v platnosti, se tak děje přímo u vchodu do restaurace. Jenomže na to není v České republice personál. Restauratér nemá člověka, kterého by postavil ke dveřím jen kvůli kontrole testů. A obsluha? Hospody jedou na krev, tam, kde dříve pracovaly čtyři servírky, dnes po place běhají dvě. A ty to rozhodně nestihnou,“ vylíčil jeden ze zádrhelů předseda krajské asociace.

„Asi budu muset zavřít,“ rezignovaně prohlásil Adam Thomayer, majitel jáchymovského hotelu a restaurace Panorama. „Už tak chodí málo hostů a po tomto opatření podle mého návštěvnost ještě klesne,“ nastínil možný scénář dalších dnů a měsíců.

Počítá s tím, že jak hotel, tak restaurace zůstanou přes týden zavřené, otevře pouze na víkendy. „Takhle to bude asi až do Vánoc, pak už mám, pokud se tedy situace nezhorší, dost rezervací,“ doplnil.

Restaurace štamgastů mají výhodu

Nutnost předkládat v restauracích a ubytovacích zařízeních certifikát o očkování či výsledek testů a potvrzení o prodělání nemoci, způsobí podle Thomayera podnikatelům dost problémů.

Asociace se obává o návštěvnost

„Dle studií již nyní jsou pro 65 procent zákazníků epidemiologická omezení důvodem menší četnosti návštěv restaurací. Pětačtyřicet procent lidí považuje domácí setkávání za částečnou nebo úplnou náhradu návštěvy restaurací,“ stojí v materiálu Asociace hotelů a restaurací, který má MF DNES k dispozici.

Jakákoliv další omezení by podle téhož materiálu měla být spojena s podporou podnikání v ubytovacích a stravovacích službách. „Proto žádáme, aby byl zaveden program kurtzarbeit/antivirus pro zasažené obory a zároveň zahájeny debaty o dalších možnostech podpory podnikatelů,“ apelují hoteliéři a restauratéři na ministerstvo zdravotnictví.

„Nemohu násilím dostat lidi z restaurace, pokud mi potřebné dokumenty nepředloží. Samozřejmě, že o ně budu žádat, ale když mi host něco ukáže, nemohu pátrat po tom, zda jsou dokumenty platné či pravé,“ naznačil praktické problémy podnikatel. 

„A navíc, lidé jsou takoví, že když jim nevyhovíte, zasolí vám v nejrůznějších hodnoceních na internetu. A vy se nemůžete bránit,“ dodal Thomayer.

Určitou výhodu mají v tomto ohledu malé „štamgastské“ restaurace. „Všichni se tady známe, normálně se bavíme o tom, kdo je očkovaný a kdo ne. Kontrolu tak budu mít o to jednodušší,“ potvrdila majitelka jedné takové hospůdky, která si přála zůstat v anonymitě.

Jenomže u vchodu podle obav Jana Kroniky problémy zdaleka neskončí. „Bude třeba možné zkontrolovat hosta, který si mezitím sedl ke stolu? Když se neprokáže ničím, obsluha jej sice nemusí obsloužit, ale vykázat z podniku ho nemůže. Tak k čemu takové opatření je?“ řekl.

V turistických centrech navíc situaci komplikuje i skutečnost, že neexistuje žádná mezinárodní aplikace, která by restauratérům umožnila zkontrolovat třeba hosta z Dánska či Belgie. „Česká republika vloni tlačila Evropskou unii, aby taková společná aplikace vznikla. Unie dodnes neudělala ani krok,“ doplnil Kronika.

Hodně diskutabilní jsou podle něj sankce. „Člověku, který nepředloží negativní test, dokument o očkování či prodělaném onemocnění, hrozí pokuta 50 tisíc korun. Ale právnické osobě prý až tři miliony. To je další velká neznámá. Pokud by to tak mělo být, hospodští prostě zavřou,“ dodal Kronika.

  • Nejčtenější

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...