Rekonstrukce Löschnerova pavilonu v Kyselce pokračuje. Už je hotová vnější část...

Rekonstrukce Löschnerova pavilonu v Kyselce pokračuje. Už je hotová vnější část horního patra hlavní budovy, při obnově posloužily všechny původní prvky, které bylo možné zachovat. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Jak dřív vypadaly lahve s mattonkou, ukáže muzeum. Vzniká v Kyselce

  • 1
V Kyselce na Karlovarsku pokračuje obnova památkově chráněného Löschnerova pavilonu. Po dokončení rekonstrukce bude v objektu fungovat muzeum mapující historii stáčení minerálních vod v Kyselce a značky Mattoni. První návštěvníky přivítá zřejmě už v květnu příštího roku.

Löschnerův pavilon v dobách největší slávy Kyselky sloužil jako plnírna lahví. Po ukončení provozu dlouhé roky chátral. Vlastníkem objektu je společnost Karlovarské minerální vody (KMV), která v roce 2012 rozhodla o investici do obnovy objektu a jeho proměně na Muzeum Mattoni. Firma Bolid M začala na rekonstrukci pracovat v roce 2013.

"V současné době už je kompletně dokončena obnova vrchního dřevěného patra. Celá vrchní konstrukce se rozebrala do jednotlivých prvků a použitelné díly se následně vrátily na původní místo," přiblížil v úterý postup prací Martin Hanzl ze společnosti Karlovarské minerální vody.

Stavbaři při rekonstrukci v největší možné míře zachovají původní vzhled objektu. Nyní provádějí opravu bočních omítek a vnitřní zateplení, po jehož dokončení osadí okna, dveře a hlavní dřevěné boční schodiště. Následovat bude obnova hlavních vrat budovy, před kterými bude vybudována nová vyhlídková terasa.

Na hlavní objekt ve stylu alpské chaty navazuje koridor bývalé plnírny, jehož první třetina už má základy nové střechy.

Rekonstrukce celého objektu by měla být hotová do konce letošního roku. Následně začnou Karlovarské minerální vody ve spolupráci s karlovarským muzeem připravovat samotnou muzejní expozici.

"Zatím máme jen obecnou představu o koncepci muzea. Půjde o výstavu mapující historii stáčení minerálních vod v Kyselce a značky Mattoni. K vidění budou například dobové lahve, etikety, listinné dokumenty, reklamy a další exponáty," nastínil Martin Hanzl.

Jedením z exponátů bude například i německy a latinsky psaný životopis rodu Mattoni z období po první světové válce, který zakoupil ředitel KMV Alessandro Pasquale v aukci.

V plánu je také instalace dobových artefaktů, jako jsou stáčecí a špuntovací stroje a další mechanismy. Celkové náklady na obnovu Löschnerova pavilonu budou 25 milionů korun, z toho samotná rekonstrukce bude stát přibližně 20 milionů.

Muzeum by podle předpokladu mělo být otevřeno od května do října.