Jez na Ohři mezi Dubinou a Kyselkou chce zásadně přebudovat soukromý investor. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Jednání o vodní elektrárně stojí, proti stavbě jsou vodáci i rybáři

  • 5
Jednání o stavbě malé vodní elektrárny, kterou chce soukromý investor vybudovat na řece Ohři mezi Dubinou a Kyselkou na Karlovarsku, se zastavilo. Čeká se na nové stanovisko úřadů. Proti projektu se postavila Asociace vodní turistiky a sportu i rybáři.

Podle Jana Kopála, mluvčího karlovarského magistrátu, který se nyní případem v obnoveném řízení opět zabývá, zrušilo původní vyjádření  ministerstvo životního prostředí.

„Orgánem ochrany životního prostředí je v tomto případě Krajský úřad Karlovarského kraje. Jakmile jeho nové stanovisko získáme, bude řízení pokračovat,“ upřesnil Kopál.

Proti projektu malé vodní elektrárny se v minulosti postavila v odvolání Asociace vodní turistiky a sportu. „Je to doslova hrůzná stavba,“ komentoval záměr soukromého investora člen asociace Bohumil Pražák. „Na řece přibude další smrťák,“ vyjádřil své obavy a přirovnal zamýšlenou stavbu k nechvalně proslulému jezu v Radošově.

Velkého nepřítele má záměr vybudovat vodní elektrárnu i v rybářích. Hospodář ostrovské místní organizace Českého rybářského svazu Lumír Pála tvrdí, že stavbou elektrárny by došlo ke zničení kusu krásné přírody. „Stávající stav je přírodě blízký. U Dubiny je spíš balvanitý skluz, který umožňuje migraci ryb a v krajině neruší,“ řekl Pála.

Stavba elektrárny by podle něj výrazně změnila charakter toku. „Jakákoliv nová přehrážka, ať je jakkoliv provedená, znamená z hlediska migrace ryb potenciální riziko,“ vysvětlil negativní postoj rybářů hospodář ostrovské rybářské organizace. 

Povodí Ohře jako správce toku ovšem se stavbou malé vodní elektrárny problém nemá. Mluvčí společnosti Jan Svejkovský už v minulosti řekl, že při přípravě projektu hledali správci řeky společnou řeč jak s ochranáři přírody, tak s vodáky. 

„Všechny aspekty jsme zohlednili, v realizaci projektu nevidím problém. Klasická šlajsna, kterou bude možné jez proplout, je navržena tak, aby za prvé dělala pěknou vlnu a za druhé byla natolik bezpečná, že vodákům v případě převrácení lodi stačí malý úkrok stranou, a jsou v bezpečí,“ řekl Svejkovský. Obdobné stanovisko zaujala i radnice v Kyselce, na jejímž katastru má elektrárna vyrůst.

Podle mluvčího karlovarského magistrátu Jana Kopála by řízení o povolení stavby mohlo pokračovat do tří měsíců.