Je libo jedlový salát? Profesor objevuje taje historické gastronomie

  15:36aktualizováno  15:36
Profesor Gotthard Bruno Schicker si položil otázku, zda lze najít v dnešním globalizovaném světě něco skutečně lokálního. A našel odpověď: krušnohorskou kuchyni.

Profesor Gotthart Bruno Schicker propadl kouzlu krušnohorské kuchyně. | foto: Petr Kozohorský, 5plus2.cz

Čeští dosídlenci a jejich potomci o ní prakticky nic nevědí a pamětníci na německé straně pomalu vymírají. Schicker věděl, že musí jednat rychle.

Začal zpovídat poslední pamětníky, studovat kuchařky a poté sepsal knihu Erb-Gerichte, která zanedlouho vyjde i v Čechách pod názvem Pokrmy našich předků. Je to vůbec první ucelené dílo, které pojednává o tradičním jídle a stolování v Krušnohoří. Typické recepty v ní samozřejmě nechybějí.

„Krušnohorská kuchyně není jen kuchyně chudých lidí. Jde o kuchyni velmi bohatou i co do rozmanitosti společenských vrstev, od rolníků až po aristokracii,“ říká.

Ovlivnily ji mnohé národy, ať už to byli Francouzi nebo třeba Italové, od kterých pocházejí rolády. „Jak se lidé v průběhu staletí stěhovali, každý si něco přidal,“ líčí.

Fotogalerie

Protože neexistují krušnohorské kuchařky, zkoumal profesor Schicker rozličná díla. Nevynechal ani legendární Magdalenu Dobromilu Rettigovou, jejíž recepty jsou prý krušnohorskému kulinářskému umění velmi blízké. Schicker se snaží vrátit na jídelní lístky pochutiny jak z rybí, tak třeba bramborové kuchyně.

Pro tu byly typické například škubánky, vdolky či máslem maštěné bramborové placky zvané Kouřící dívka z Tannenberku.

Samozřejmostí jsou knedlíky, které podle profesora Schickera pocházejí ze Saska. Ty klasické, jež kuchaři a kuchařky vyráběli zejména z bramborového těsta, však na české straně po roce 1945 vystřídaly knedlíky s převahou mouky. Pro krušnohorskou kuchyni byly charakteristické bylinky, ale také jehličnany. Profesor Schicker tuto část označuje jako sennou kuchyni.

„Je velmi zdravá a mnohostranně využitelná. Můžeme ji aplikovat mnoha způsoby,“ vypráví. Z mladých jedlových špiček lze podle něj připravit například chutný salát, ze smrku zase med nebo zmrzlinu. „Naše chutě se za posledních pět set let změnily a naším úkolem je opět je oživit,“ říká.

Zajímají ho i kulturní tradice spjaté se stolováním Krušnohorců. Například od adventu do 6. ledna dodržovali pravidlo devíti chodů, z nichž každý měl svou vlastní symboliku. Třeba klobása nebo vepřová pečeně podávaná s čočkou měla rodině přinést víc peněz. Autora krušnohorské kuchařky těší, že některé typické lokální přísady zažívají v kuchyni svou renesanci.

Jedná se například o pivo, které horalé přidávali do roztíratelného sýra Trakař, nebo jím vylepšovali chuť pečených zajíců či králíků.

Nejčtenější

Mladík z Chebska znásilnil partnerku a klečel na ní, dokud neomdlela

Ilustrační snímek

Ve vazbě skončil devatenáctiletý mladík z Chebska, který znásilnil a několik měsíců surově bil svou o rok starší...

Vary dominovaly v Litvínově, Chomutov smetl Pardubice a zůstává ve hře

Karlovarský Ondřej Beránek (vpravo) překonává Michaela Petráska z Litvínova.

Který z extraligových celků doplní Pardubice v baráži? Tato otázka zůstává i po 3. kole skupiny o udržení...

Studentka ze Sokolova dobyla Evropu líčením, vsadila na zářivé barvy

Kosmetička Bára Petráčková (vlevo), studentka Střední živnostenské školy...

Bára Petráčková je studentka třetího ročníku oboru kosmetické služby Střední živnostenské školy v Sokolově. Její...

Farář na Chebsku musel skončit. Čelí podezření, že se choval nevhodně

Ilustrační snímek

Z čela farnosti města na Chebsku i z funkce okrskového vikáře vikariátu Cheb uvolnil minulý týden biskup Tomáš Holub...

Chomutov padl a doprovodí Pardubice do baráže. Litvínov přetlačil Vary

Jan Stránský z Chomutova nepřekonal pardubického brankáře Ondřeje Kacetla.

Po 4. kole skupiny o udržení v hokejové extralize je rozhodnuto o druhém účastníkovi baráže. Chomutov podlehl na...

Další z rubriky

Lidé z chebského sídliště Spáleniště budou parkovat u bývalé kotelny

Ulice V Zahradách v Chebu zaplněná zaparkovanými automobily.

Začátek další etapy revitalizace nejstaršího chebského sídliště Spáleniště je na spadnutí. Než ale začnou pracovat...

Městští architekti chtějí manuál pro veřejná karlovarská prostranství

Petr Kropp, hlavní architekt Karlových Varů.

První rok existence má za sebou Kancelář architektury města Karlovy Vary. V jejím čele stojí architekt Petr Kropp,...

Zámek Kynžvart jako jediný z Česka usiluje o titul Evropské dědictví

Zámek Kynžvart se představil netradičně za svitu svíček.

Zámek Kynžvart na Chebsku chce získat titul Evropské dědictví. Nakročeno má dobře. Historická perla byla do Bruselu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz