Budoucí podoba přírodovědeckého centra při Domu dětí a mládeže Sova Cheb.

Budoucí podoba přírodovědeckého centra při Domu dětí a mládeže Sova Cheb. | foto: archiv města Cheb

V Chebu začne stavba centra pro Sovu, bude zázemím pro přírodovědce

  • 1
Cheb začne se stavbou nového přírodovědného centra Domu dětí a mládeže Sova. Staré skleníky tam nahradí nový prostor pro botaniku, zoologii a další přírodovědné obory. Nízkoenergetický objekt bude hotový příští rok.

Záměr vyjde na přibližně 32 milionů korun, což je asi o osm milionů méně oproti původně odhadovaným nákladům. Na projekt město získalo dotaci, která pokryje zhruba polovinu nákladů. 

„V rozpočtu jsme měli na stavbu vyčleněno 40 milionů korun, v tendru se podařilo cenu významně snížit. Stavba bude rozložena do dvou let, stavět se tedy bude letos a rok následující centrum dokončíme,“ uvedl chebský starosta Antonín Jalovec.

Podle zadávací dokumentace by měla být přístavba jednopodlažním objektem s centrální chodbou, která zajistí přístup do jednotlivých funkčních jednotek, učeben, skleníků a zázemí.

Nová stavba bude nízkoenergetická. Využije orientace na jih a rozložena bude ve směru od východu na západ kvůli maximálnímu oslunění. 

V plánu je osadit na střechu fotovoltaické kolektory, levné teplo zajistí tepelné čerpadlo a rekuperační jednotky. Cílem projektu je na místě starých skleníků v sousedství domu dětí vytvořit plnohodnotný výukový prostor pro botaniku, zoologii a další přírodovědné obory.

Podstatnou částí nového objektu, který bude mít délku asi padesát metrů a na šířku přibližně třináct, je skleník. Ten bude mít i svoji tropickou část. Chybět nebudou moderně vybavené učebny, laboratoře botaniky a terária. Vedle technického zázemí pro uživatele zde vznikne pět oddělených výukových sálů.

O dotaci na stavbu centra, které by mělo rozšířit nabídku volnočasových aktivit městského domu dětí, se Cheb snažil už delší dobu. Poté, co podporu získal, však stáli zastupitelé před otázkou, zda v projektu pokračovat.

Hrozilo totiž, že se koronavirová krize negativně promítne do městských rozpočtů a výdaje bude nutné významně snížit. Protože se ale zastupitelé shodli, že kompletně projektově připravené přírodovědné centrum bude pro město užitečné, stavbu podpořili.