Jiří Hos z Chebska, který při úrazu přišel o obě ruce a nohu, trénuje na elektrickém lehokole. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Při úrazu přišel o obě ruce, nohu a sluch. Na speciálním kole teď zdolává vrchy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pět let se devětačtyřicetiletý Jiří Hos z Chebska potýká s následky pracovního úrazu. Vyučeného elektrikáře při kontrole transformátoru větrné elektrárny u Aše zmrzačil elektrický výboj. Lékaři mu museli amputovat obě ruce a nohu, navíc přišel o sluch. Přesto se nevzdal. Poprat se s osudem mu pomáhá jeho manželka Jana. A teď i speciálně vyrobené lehokolo, které se pro něj stalo výzvou.

„Z toho kola má manžel radost, je to pro něj nová aktivita, nový pohyb. Jezdíme tady po okolí, moc chtěl pokořit horu Dyleň. Tak tu už jsme vyjeli, sice až napodruhé, ale vyjeli. Měl toho plné zuby a chtěl to vzdát, ale já jsem nepovolila. Řekla jsem mu: Chtěl jsi na Dyleň, tak jedeme na Dyleň,“ říká se smíchem Jana Hosová, které se po úrazu manžela převrátil život naruby.

Co pro mě znamená kolo? Že můžu aspoň něco dělat jako normální člověk. Že mám víc svobody. A možná bych tím, co dělám, mohl motivovat další lidi, další hendikepované.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se