Obec Prameny na Chebsku.

Obec Prameny na Chebsku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Prameny prodaly zbývající pozemky, po deseti letech se obci odblokují účty

  • 9
Zadlužené Prameny na Chebsku rozhodly, že prodají zbývající pozemky ruskému věřiteli za 10 milionů korun. Díky tomu by měly být po více než deseti letech odblokovány účty nejzadluženější obce v Česku.

Obec Prameny, která se pere s obřím dluhem, udělala další krok k oddlužení. Tamní zastupitelé odsouhlasili prodej strategických pozemků hlavnímu věřiteli, firmě Real Aspekt.

Firma, která zde plánuje stavět stáčírnu minerálky, dětskou lázeňskou léčebnu a dům pro seniory, na oplátku slíbila odblokovat zbývající majetek obce a obecní účet. Také chce s radnicí spolupracovat na rozvoji lokality, výstavbě kanalizace a čističky odpadních vod.

Dohoda se však části Pramenských nelíbí. Trojice opozičních zastupitelek poukazuje na to, že obec měla raději prodat pozemky společnosti Karlovarské minerální vody, která za ně nabídla trojnásobek, tedy třicet milionů korun. Jenže plán má zásadní háček. S prodejem by museli souhlasit všichni věřitelé. A Real Aspekt už před časem avizoval, že takový prodej nepodpoří.

„Mohlo se prodávat v dražbě. To bychom souhlas nepotřebovali,“ kontruje Anna Fábiková, lídryně opozičního hnutí Prameny šťastné a veselé. Jenže podle starostky Michaly Málkové by licitace mohly být pro obec nevýhodné. 

„Nejsme tak hloupí, abychom se vzdali třiceti milionů, pokud by to bylo jen trochu možné. Ale v našem případě to možné nebylo, byl to prodej dozorovaný exekutorem. A pokud bychom šli do dražby, museli bychom zaplatit náklady exekuce, které jsou 5,5 milionu s tím, že vyvolávací cena by byla 6,5 milionu. Real Aspekt dal dopředu vědět, že do dražby nepůjde. Mohlo by se tak stát, že bychom získali za pozemky minimum a navíc bychom se zbavili možnosti s Real Aspekt vyjednávat,“ vysvětluje Málková.

Každý měsíc stojí obec 113 tisíc jen na úrocích

Ta také odmítá návrh opozice, aby se s prodejem počkalo a nechal se udělat nový znalecký posudek. Ten stávající je totiž z listopadu 2017.

„Posudek je zastaralý. Cena už je jistě jiná. Mohli jsme získat víc,“ myslí si Fabiková, která se podle svých slov nebrání prodat majetek komukoli. Nelíbí se jí však, že je podle jejího mínění nabízen pod cenou. Proto se chce obrátit na právníky a zvažuje i podání trestního oznámení, protože podle ní se vedení obce nechová s péčí řádného hospodáře.

„Posudek jsme nechali zkontrolovat, je v pořádku. Rozhodli jsme se, že už čekat nebudeme. Každý měsíc nás stojí 113 tisíc korun jen na úrocích. Proto bylo třeba jednat rychle. Věřím, že pokud se bude transakce prošetřovat, dojdou policisté k závěru, že vše je v pořádku,“ uvádí Málková.

Obec má podle jejích slov s Real Aspekt sepsanou dohodu, že do konce listopadu dluh za pomoci ministerstva financí splatí. O půjčce chce začít s resortem vyjednávat co nejdřív. „Splnili jsme všechny podmínky, které ministerstvo mělo. Máme pouze jednoho věřitele a dluh máme fixovaný. Pomoc nám navíc stát dlouhodobě slibuje,“ říká Málková.

Opozice to však příliš růžově nevidí. „Ministerstvo jasně deklarovalo, že se musíme snažit prodat majetek za co nejvyšší cenu. Jinak s pomocí ve formě poskytnutí návratné finanční výpomoci nemáme počítat,“ tvrdí Anna Fábiková.

Na to má starostka Málková připravený záložní plán. „Pokud jednání se státem selžou, podepíšeme novou dohodu s Real Aspekt o tom, že dluh budeme splácet jako bezúročnou půjčku částkou 800 tisíc korun ročně,“ upřesňuje Málková.

To podle jejích slov rozpočet zatíží, takže obec nebude moci počítat s velkými investicemi, jako je například oprava nefunkční kanalizace a stavba nové čističky. Jenže pokud bude chtít věřitel dostát svým plánům a postavit v obci stáčírnu a dětskou léčebnu, bude v první řadě muset investovat do sítí. A obec spoléhá, že je pak také využije. Ale hlavní je, že po letech konečně dosáhne odblokování účtu a začne běžně hospodařit.

Naděje na odblokování účtů je, říká jednatel Realu Aspekt

Jednatel společnosti Real Aspekt Dmitry Vajner potvrzuje, že naděje na odblokování tady je. „Jakmile budeme v katastru nemovitostí zapsáni jako majitelé, neodkladně požádáme příslušného exekutora o odblokování zbývajícího majetku obce a jejích účtů,“ slibuje a dodává, že společnost připravuje stavbu stáčírny už od roku 2014.

„Už máme potřebnou plochu, všechny právní a administrativní úkony probíhají. Stáčírna by měla vyrůst na území obce Teplá, kam bychom vodu sváděli minerálkovodem. Jsme velmi daleko, a proto jsme chtěli, aby Prameny projednaly náš návrh a konečně rozhodly, zda chtějí majetek dražit, nebo se vyrovnat mimoexekučně. K čemuž se nakonec zastupitelé přiklonili,“ doplňuje Vajner.

Ten potvrdil, že chce s obcí spolupracovat nejen při obnově infrastruktury, ale také při vzniku dětské léčebny, která by měla vyrůst na místě, kde stával historický lázeňský komplex.

Dluh postupně přesáhl 100 milionů korun

Prameny se do finančních problémů dostaly kvůli ambiciozním plánům na stavbu stáčírny v 90. letech minulého století. Plán však zkrachoval a dluhy se spolu s penále postupně vyšplhaly do závratné výše. Přes sto milionů korun.

Zastupitelstvo se rozpadlo, do mimořádných voleb se nepřihlásili žádní kandidáti. Obec proto vedl úředník pověřený ministerstvem vnitra. Zvolit řádné vedení obce se podařilo po několika neúspěšných pokusech až v roce 2012.

Od té doby trvá snaha radnice vymanit se z obřího dluhu, dosáhnout odblokování účtu a začít normálně hospodařit.