Spolek uspěl v dražbě, získal ztracený portrét zakladatele poutního místa

  • 1
Desítky let jej všichni měli za nenávratně ztracený. Dnes je portrét Johennese Norberta Ricka, tepelského premonstráta a zakladatele poutního místa ve Skocích u Žlutic na Karlovarsku, opět v majetku spolku Pod střechou. Ten se dlouhá léta stará o obnovu tohoto poutního kostela Navštívení Panny Marie.

„Pozitivně víme, že ještě v roce 1934 byl obraz ve Skocích. Vyplývá to z německé publikace, v níž je nekvalitní fotografie části portrétu zakladatele poutního místa,“ uvedl Jiří Schierl, předseda spolku Pod střechou. 

O obrazu se pak podle něj v roce 1947 zřejmě zmiňoval i místní učitel Miroslav Dědič. „Nejpozději v šedesátých letech minulého století, spíš ale dříve, ovšem portrét zmizel,“ doplnil předseda spolku.

Kam se obraz poděl, nikdo netušil. Někdo ho mohl zničit, mohl ale také skončit v soukromé sbírce. Pátrání po uměleckém díle komplikovala také skutečnost, že nikdo prakticky nevěděl, jak obraz jako celek vypadá. V německé publikaci z roku 1934 byl totiž snímek pouze jeho části.

Zlom nastal na sklonku loňského roku, kdy členové spolku dostali prostřednictvím sociálních sítí zprávu, že se na jednom aukčním portálu objevil obraz, který se váže ke Skokům.

„Když jsme zjistili, že jde o portrét pátera Ricka, věděli jsme, že jej za každou cenu musíme mít. Nebo alespoň jeho kvalitní fotokopii,“ pokračoval Jiří Schierl.

Spolek si proto určil maximální cenu, kterou je schopen za dílo dát. „Vyvolávací cena byla naštěstí relativně nízká a v aukci se nám podařilo uspět,“ oddechl si s odstupem času předseda spolku. 

Velký portrét Jahannese Norberta Ricka z roku 1744 je dílem místního malíře Josefa Grimmera. Kuriozitou je, že obraz znázorňuje i původní stavební plány kostela. Fakt, že je obraz dílem regionálního umělce, podle nadšenců hodnotu historického skvostu, který v roce 1860 prošel procesem restaurování, ještě zvyšuje.

Znovuobjevený obraz zatím mají doma manželé Schierlovi. Čeká ho ještě posouzení stavu, případně opětovné restaurování.

Členové spolku Pod střechou chtějí v budoucnu obraz vystavit v areálu poutního kostela. „To ale až po dokončení poutního domu. Tam pro něj najdeme čestné místo,“ naznačil Jiří Schierl. Do té doby chtějí obraz zapůjčit některému muzeu či nějaké galerii. 

Bochovský rodák Johannes Norbert Rick žil na přelomu 17. a 18. století. Poté, co vstoupil do řádu premonstrátů, působil na faře ve Žluticích. Stal se duchovním otcem vzniku kaple ve Skocích a tím i poutního místa. Původní kapli v roce 1736 nahradil kostel Navštívení Panny Marie. „V roce 1746 zde premonstráti zřídili řeholní dům a páter Rick byl jeho prvním superiorem,“ dodal Jiří Schierl.