Mimoúrovňové křížení u Březové zahrnuje dvojici kruhových objezdů a most přes silnici R6.

Mimoúrovňové křížení u Březové zahrnuje dvojici kruhových objezdů a most přes silnici R6. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Poslanci z Karlovarska hledají peníze na stavbu silnice R6 v Německu

  • 1
Stát podle plánů ministerstva dopravy nepočítá se stavbou rychlostní silnice R6, která spojuje Prahu s Karlovými Vary. Silnice by měla dál vést přes Cheb až k německé dálnici A93. Poslanci zastupující v parlamentu Karlovarský kraj chtějí získat část peněz na její dostavbu v Německu.

"Pokud najdeme nějaké řešení, jako například částečné financování ze zahraničí, na což se německá strana tváří vcelku pozitivně, budeme moci říct ministrovi - máme tady peníze, tak nám to povolte," říká poslankyně za Věci veřejné Jana Suchá, která byla určena jako styčný důstojník mezi poslanci z Karlovarského kraje a ministerstvem dopravy.

"Pan poslanec Chlad byl už na téma dostavby R6 jednat v Německu," dodává Suchá.

Ministerstvo dopravy má v plánu jen obchvaty

Podle plánů ministerstva dopravy se totiž na rychlostní silnici R6 počítá v nejbližší době jen se stavbou některých obchvatů. Do roku 2014 se tak má začít stavět u Lubence a do roku 2017 u Řevničova.

"Ministr dopravy vidí jako prioritu obchvaty. Ten lubenecký je číslo jedna, stavět by se mělo začít letos," říká ale poslankyně Suchá.

V plánech až do roku 2025 se naopak nepočítá až s pokračováním prací na už rozestavěném úseku z Lubence do Bošova. "Ta stavba měla stát 1,6 miliardy, za což bude minimálně jeden obchvat. Ten úsek byl opravdu předražený," uznává Suchá.