V Pomezné na Chebsku začala obnova chléva. Ta je největší částí obnovy statku,...

V Pomezné na Chebsku začala obnova chléva. Ta je největší částí obnovy statku, který stál na místě původní tvrze. | foto: Martin Stolař, MAFRA

V Pomezné už obnovují starý chlév. Je to další krok k záchraně tvrze

  • 1
V Pomezné na Chebsku odstartovala zatím největší část obnovy statku, který stál na místě původní středověké tvrze. Její věž jako jediná přežila nápor buldozerů, které krátce po válce při vztyčování železné opony srovnaly celou ves se zemí. Do záchrany tvrze se pustil nadšenec Petr Jaška z Chebu.

„Letos začínáme s obnovou bývalého chléva, který k věži těsně přiléhal. Interiér přízemí se zachoval v poměrně dobrém stavu, protože budova stála ve svahu. Když tudy demoliční technika projela, zasypaly jej sutiny. Chlév, který jsme začali odkrývat v roce 2015, má za sebou několik archeologických výzkumů Muzea Cheb,“ popisuje Petr Jaška z Chebu, který se snaží poslední pozůstatky Pomezné zachránit. 

A daří se mu. Naposledy obnovil starý venkovní sklep, na němž původně stála hrázděnka, ještě před tím dostavěl a zastřešil věž. Teď začíná s opravami chléva. Poté, co se podařilo odstranit nánosy sutin, se před jeho očima objevily takřka nedotčené interiéry. 

„Viděli jsme tu zbytek povalových podlah se stáním pro dobytek, míchačku na krmivo, rozvody vody či zachovalá žulová koryta. Teď to všechno obnovujeme a začneme dostavovat obvodové zdi. V podstatě se jedná o přesnou repliku toho objektu, který tam kdysi stál a který budeme stavět i původními postupy. Klukům z Hartenbergu, kteří mi tady pomáhají, jde práce pěkně od ruky. Cílem je letos dokončit přízemí. Právě tady by posléze mělo vyrůst muzeum všech drobností, které se tu při průzkumech našly. Také tu chceme popsat a připomenout historii lokality, kde po válce lidé museli ustoupit ostře střežené hraniční linii,“ plánuje Jaška.

Cihly z památek

Právě na stavbu chléva sbírá po celém okolí staré cihly. Jak ale sám říká, v současné době je vzhledem k situaci svážení cihel poměrně komplikované. 

„V Pomezné se začínají scházet i cihly z památek, zámků a hradů. Máme slíbenou cihlu z Bezdězu, poštou přišla cihla z Křivoklátu. Až budeme zeď vyzdívat, uděláme z těchto cihel pěknou expozici nazvanou Památky, hrady, tvrze a zámky. Na protější zdi pak plánuji vytvořit podobnou expozici z historických objektů v kraji, které však už bohužel zanikly. Už teď tu leží cihla z tvrze ve Vackovci, z Podhradu či Horní Hraničné,“ prozrazuje Jaška.

Někdejší obec Pomezná, německy Markhausen, leží severozápadně od města Cheb na levém břehu řeky Ohře, přímo na hranicích Čech a Bavorska. První písemnou zmínku o obci se podařilo doložit už v roce 1225, kdy se v listinách objevují jména bratrů Konráda a Berchtolda z Markhausen. 

V roce 1424 zde stojí pět velkých a šest menších statků, čtyři malá hospodářství a mlýn. Kolem roku 1800 má Pomezná už více než sto dvacet obyvatel a dvaadvacet usedlostí. Po válce byli obyvatelé nuceně vysídleni a o pár let později opuštěné domy srovnány se zemí. 

Jako poslední připomínka zůstal stát jen zbytek tvrze, věž. Paradoxem je, že stavba nebyla v katastru nemovitostí vůbec evidovaná a tedy oficiálně ani neexistovala. Podařilo se však dohledat, že navzdory tomu byla v květnu 1958 zapsaná na seznam kulturních památek.