(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Cihla, MAFRA

V Sokolově začnou od září studovat budoucí policisté, rozhodla vláda

  • 3
O uniformované absolventy střední školy Karlovarský kraj nakonec nepřijde. Poté, co ztroskotala snaha hejtmanství o vznik pobočky vojenské školy, souhlasila vláda se vznikem pobočky Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra ČR. Fungovat bude od září při střední integrované škole v Sokolově ISŠTE.

„S ministerstvem vnitra máme již podepsanou společnou dohodu, která potvrzuje a garantuje zřízení pobočky střední policejní školy v Sokolově ve školním roce 2018/2019 a v dalších letech,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Školu s tímto zaměřením je v současné době možné studovat pouze na Moravě v Holešově a v Praze. Karlovarský kraj bude třetím místem, kde bude působit. V Sokolově přijme do prvního ročníku čtyřletého maturitního oboru Bezpečnostněprávní činnost 26 žáků. Ti už mají za sebou přijímací zkoušky v pražské centrále, jenomže se kvůli vysokému počtu zájemců na policejní školu nedostali.

„Se zahájením výuky počítáme 3. září. Naše škola poskytne žákům pobočky policejní školy kompletní zázemí včetně pedagogů všeobecných a částečně odborných předmětů,“ uvedl ředitel ISŠTE Pavel Janus.

Škola zároveň zajistí čtyři vychovatele do internátu, v němž budou žáci bydlet. Internát nyní prochází rekonstrukcí, o kterou se postarala společnost Sokolovská uhelná. Hotová bude v srpnu. Policejní škola bude platit náklady na energie a úklid, v její režii bude i zajištění stravného.

Zástupci kraje předpokládají, že v Sokolově budou studovat i žáci z jiných koutů země, neboť je o studium této školy obrovský zájem. „Řada z nich by pak mohla zůstat u nás v kraji. Jsem přesvědčena, že se nám podaří budoucím úspěšným absolventům nabídnout velmi zajímavou možnost pracovního uplatnění, a zároveň tak přispějeme k řešení problému s nedostatkem policistů v našem regionu i dalších krajích,“ dodala hejtmanka.

Když někde studují policisté, není to špatné, míní starosta

Novinku přivítal i starosta Sokolova Jan Picka. Líbí se mu, že do města přijdou mladí lidé vychovávaní k zodpovědnosti, a pokud radnici někdo požádá kvůli škole o spolupráci, její zástupci se o tomto tématu podle něj rádi pobaví.

„Když někde studují policisté, není to de facto nikdy špatně. Nehledě na to, že se jim tu může zalíbit natolik, že tu i zůstanou sloužit,“ vyzdvihl. Zároveň zmínil, že i Sokolov se aktuálně též potýká s podstavem policistů. Chybí jich deset.

Vedení policejní školy i ISŠTE počítají s tím, že by v příštích letech mohla mít sokolovská pobočka osm tříd.

Kraj se původně snažil o to, aby v Sokolově od nového školního roku studovali žáci vojenské školy obor elektrotechnika. Jenomže přijímací zkoušky zvládli pouze dva ze 14 zájemců. Podmínkou, aby se první ročník otevřel, přitom bylo 15 žáků (podrobněji v článku Přijímačky na vojenskou školu v Sokolově udělaly jen dvě děti).

Centrála vojenské školy sídlící v Moravské Třebové už druhé kolo přijímacích zkoušek pro Sokolov nevyhlásila. I přesto, že hejtmanka apelovala jak na její vedení, tak ministerstvo obrany.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová tehdy poznamenala, že kraj by měl zabrat v přípravě žáků na přijímačky a že třídu ze dvou dětí lze udělat jen těžko. Příchod policejní školy zpočátku souvisel s budovou loketské průmyslovky, ta ale nakonec potřebám nevyhověla například kvůli chybějící tělocvičně.