Sládek Jan Rada se vzorkem nezcezeného základu pivního speciálu Horňák s ještě...

Sládek Jan Rada se vzorkem nezcezeného základu pivního speciálu Horňák s ještě patrným sladem. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Hornickým slavnostem dodá říz pivní speciál, vypije se za jeden den

  • 0
I v letošním roce se na svátek horníků v Sokolově chystá pivní speciál Horňák. Pět a půl tisíce litrů už se vaří a čeká na 9. září, kdy svou říznou chuť nabídne zájemcům.

„Práce na speciálu trvaly přes dva měsíce. Jedná se o spodně kvašené pivo, bude třináctistupňové a obsahovat 5,2 procent alkoholu,“ řekl jednatel sokolovského pivovaru Permon Ladislav Sás.

Přípravy slavnostního ležáku obnovili v Sokolově v roce 2015 u příležitosti 90. výročí otevření Hornického domu.

„Možnost ochutnat tento speciál je jednou v roce a z našich zkušeností víme, že se Horňák za jeden den vypije. I pro tradičně velký zájem chystáme na příští rok změny, které přinesou navýšení produkce,“ potěšil pivní fanoušky jednatel pivovaru. Důvodem je rok od roku rostoucí zájem o sokolovské pivo.

„Meziroční nárůst zájmu o naše pivo je 20 až 30 procent už dva roky za sebou. A nyní jsme na nulových rezervách,“ dodal Sás.

„Pivo Horňák je nefiltrované, nepasterované a má světle nazlátlou barvu. Je trošku víc nachmelené, má hořčejší chuť,“ uvedl při první degustaci vlastnosti limitované várky sládek Jan Rada.

V sokolovském pivovaru Permon chystají v průběhu roku jako v dalších pivovarech několik limitovaných edic.

„Vaříme prakticky každý měsíc něco nového. Na každou edici používáme jiný chmel. Teď například budeme vařit podzimní 14stupňové pivo nebo světlý ležák se zeleným chmelem, což znamená, že ještě ten den začneme vařit z čerstvě načesaných výhonků,“ dodal sládek Rada.

Hornická pouť se uskuteční 9. září v Sokolově, kde kromě tradičního pochodu horníků městem nabídne Světový den shybu. A zkrátka nepřijdou ani milovníci hudby, kdy zazpívat přijede Pavel Dobeš, Doga, Barbora Poláková a Janek Ledecký & band.