Nově vybudované pietní místo na vojenském pohřebišti z 1. světové války v...

Nově vybudované pietní místo na vojenském pohřebišti z 1. světové války v Jindřichovicích na Sokolovsku. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Pietní místo u Jindřichovic čekají poslední úpravy, dostane parkoviště

  • 0
Poslední úprava čeká před rokem zrekonstruované pohřebiště nedaleko někdejšího zajateckého tábora u Jindřichovic na Sokolovsku. Návštěvníci pietního místa zanedlouho pohodlně zaparkují na novém parkovišti.

O důstojnou podobu pietního místa se postaraly Lesy České republiky společně s Karlovarským krajem. Investovaly do něj více než 2,6 milionu korun.

„Minulý rok jsme dali dohromady pietní místo zajateckého tábora, nyní připravujeme projekt týkající se parkoviště, aby lidé, kteří toto místo chtějí navštívit, mohli komfortně zaparkovat, k místu dojít a nemuseli stát na silnicích a podobně,“ přiblížil krajský radní pro regionální rozvoj Josef Janů. 

Na nové parkoviště by se podle něj měl vejít jeden autobus a zhruba deset až patnáct osobních aut. Nacházet se bude u silnice za Jindřichovicemi, a to směrem k Rotavě. V současnosti má parkoviště podobu návrhové studie.

Zástupci Lesů ČR a Karlovarského kraje nechali pohřebiště obnovit jednak jako připomínku stého výročí konce první světové války a také vzniku Československa. 

„U Jindřichovic byl jeden z největších zajateckých táborů na území bývalého Rakouska-Uherska. Chtěli jsme připomenout, že lidé neumírali pouze na bojištích, ale také v zajateckých táborech a umírali i civilisté,“ doplnil Josef Janů.

Mezi původními kamennými kříži, latinským a pravoslavným, vede nyní pohřebištěm nová prohlídková trasa, která ctí původní rozvržení hřbitova a lemují ji původní náhrobky. Přibližně v místě někdejší sakrální stavby stojí otevřená lesní kaple. 

Zajatecký tábor u Jindřichovic vznikl v roce 1915. Mezi zajatci byli Srbové, Rusové, Černohorci a Italové. Táborem prošlo na 40 tisíc lidí.

Původně na pohřebišti leželo kolem 4 200 těl, většina z nich ovšem později skončila v mauzoleu na jindřichovickém hřbitově.

Nové pietní místo jindřichovického pohřebiště

23. října 2018