Upéct dobrý chléb, to je pořádná dřina, ví majitel rodinné pekárny

  11:54aktualizováno  11:54
Antonín Baborovský obnovil tradiční pekárnu v Dolním Rychnově na Sokolovsku. Dnes v ní s celou svojí rodinou peče kváskový chléb. Začátky ale byly složité.

Rodinná pekárna v Dolním Rychnově. Antonín Baborovský. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rodinný podnik, stará roštová pec, smrkové či březové dříví – tak se vyrábí chléb z Dolního Rychnova. Dům s trochu větším komínem jinak ze zástavby rodinných domků nijak nevyčnívá.

Z jedné strany dvora vyskládané dřevo, na druhém konci otevřené dveře dovnitř. Těmi si lidé do dřevem a pečivem provoněné pekárny chodí pro čerstvý chléb. Třeba i o půlnoci.

Na tradičním pečení v peci na dřevo si Antonín Baborovský, majitel pekárny, zakládá.

„Skoro nikdo to už nechce dělat tímhle způsobem. Nenapeče se toho tolik, má to ale svoje. Obyčejně ale tahle tradice umře s těmi staršími. Uvidíme, až jednou já natáhnu dřevěné sako, jestli se někdo po mně najde. Snad ano,“ říká Antonín Baborovský s nadsázkou.

Upéct várku padesáti bochníků trvá tři hodiny

Práce to není jednoduchá – zapálit dřevo, které se nejdřív vyskládá na rošt, nechat ho vyhořet, až se pec ohřeje na víc než 300 stupňů, vymést, nechat zchladnout na 220 stupňů a na ten samý rošt, kde se pálilo dřevo, vysázet v jedné várce padesát vyválených a nakynutých bochníků. Když se upečou, vše se znovu opakuje. Jedna várka trvá zhruba tři hodiny.

„Hotovou ji máme třeba v jedenáct večer. To si k nám můžou lidé přijít pro čerstvý chleba,“ dodává pekařova nevlastní dcera Marina Kovalenko. Přestože je na rodičovské dovolené, v pekárně pomáhá, jak to jde.

Fotogalerie

„Pracujeme tu všichni z rodiny - matka, bratr peče, otec rozváží. Máme ještě brigádníky. Není to lehké padesátkrát chleba nasázet na pekařské lopatě a zase ho vyndat. Někomu pak navíc vadí horko. A je to také o kvásku, nemůžeme ho nechat jen tak, každý den tu někdo musí být,“ vysvětluje Kovalenko.

Za pravdu jí dávají i slova Antonína Baborovského: „Když jsme začínali, bylo nás pět a za měsíc už jsem zůstal sám. Není to lehká práce. Pak lidi odešli v souvislosti s krizí a teď už tu peče jenom rodina.“

S nápadem obnovit pekárnu přišel Antonín Baborovský v roce 1992 a pomáhal mu v tom tehdy jeho tatínek – vyučený pekař, ale také pan Novobylský, bývalý mistr v sokolovské pekárně. Oběma bylo tehdy dohromady už 150 let.

„Pracoval jsem v rychnovské sklárně jako můj táta. Když pak padla, dělal jsem chvíli přidavače u zedníků a pak jsem se rozhodl pekárnu s tátou obnovit. Říkal mi, že to nebude lehké, a taky nebylo. Lítal jsem v tom první dva roky jako slon v porcelánu,“ vzpomíná Baborovský.

Chleba se v jeho domě pekl už za druhé světové války, z té doby také pochází pec, ve které se tu peče dodnes. Tehdy dům vlastnil Němec Rudolf Hackl. V roce 1945 sem otce Antonína Baborovského přidělili jako národního správce.

„To se asi Hacklovi nelíbilo. Odešel sám. Co mi říkal táta, vyměnil krávu za koně, naložil ho a zmizel do Německa,“ vypráví pekař. „Po něm tu čtyři roky pekl táta, než začaly vznikat větší pekárny a tátovi to sebrali.“

Rodina v domě však bydlet zůstala a s ní i původní pec. Tu ale později současný majitel na nějaký čas dokonce rozmontoval. Z nadzemního sklepa, kde bez využití stávala, si totiž tehdy udělal kotelnu, protože bylo těžké velký dům vyhřát.

Teď už opět stojí na svém místě a peče třeba žitný chléb – tím začala novodobá historie pekárny. „Nikdo ho ale nechtěl, tak jsme s ním přestali. Po čase ovšem začali chodit lidi, že jim chutnal. Musel jsem si vzpomenout na recepturu, kterou mě ti dva pekaři naučili. Nikam jsem si to tehdy nepsal. A tak jsem zkoušel a zkoušel,“ říká Baborovský.

Ten správný žitný kvásek se tu přiživuje už dvacet let a chleba, který se z něj peče, získal v roce 2013 ocenění Regionální potravina roku. Před lety k chlebům přibylo i sladké pečivo, což byl zase zájem manželky pana Baborovského

„Pečeme ho dva dny v týdnu. Máme na to poučku, kterou také říkám lidem, aby si to zapamatovali. Tři S, tedy sladké ve středu a v sobotu,“ dodává Marina Kovalenko a zároveň radí, že pokud chtějí mít lidé jistotu, že si pro čerstvý chleba nepůjdou zbytečně, stačí zavolat.

Autor:

Nejčtenější

Zdraví lidé mohou jíst fastfood i paleo a obojí přežijí, říká lékař

Ve volném čase primář interního oddělení Nemocnice Ostrov Václav Pospíšil rád...

Primář interního oddělení ostrovské nemocnice Václav Pospíšil je členem výboru odborné Společnosti klinické výživy a...

Soud znovu a detailně zkoumá zákrok ozbrojeného policisty proti řidiči

Vladimír Slavotínek (vlevo) u plzeňského okresního soudu.

Okresní soud Plzeň-město dnes začal znovu projednávat zákrok zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky...

Mladík se málem utopil ve vaně, policisté vyrazili dveře a oživili ho

Mladíka, který se málem utopil ve vaně, zachránila policejní hlídka z obvodního...

Pořádnou dávku štěstí měl třiadvacetiletý mladík, který se v jednom z karlovarských bytů nešťastnou náhodou málem...

Hledá se muž s klíčenkou. Hrál si s mobilem a nechal v bankomatu peníze

Policie hledá muže, který se při výběru z bankomatu věnoval mobilu a zapomněl...

Neobvyklou pátrací výzvu zveřejnila sokolovská policie. Nehledá pachatele ani svědky, ale neopatrného muže, který...

Zápach zamořil město, informace o nehodě dorazila pozdě

Kvůli úniku látek z generátorovny ve Vřesové museli hasiči umístit norné stěny...

Štiplavý zápach, pálící oči. Tak popisují lidé na sociálních sítích středeční odpoledne v Chodově na Sokolovsku. Za...

Další z rubriky

Karlovarský kraj chystá nové výběrové řízení na opravu Císařských lázní

Na malbách v Zanderově sále v Císařských lázních jsou vyobrazeny postavy...

Finanční krytí obnovy Císařských lázní za více než půl miliardy korun dal dohromady Karlovarský kraj. Právě jemu...

Hledá se muž s klíčenkou. Hrál si s mobilem a nechal v bankomatu peníze

Policie hledá muže, který se při výběru z bankomatu věnoval mobilu a zapomněl...

Neobvyklou pátrací výzvu zveřejnila sokolovská policie. Nehledá pachatele ani svědky, ale neopatrného muže, který...

Na chebský komín už přiletěl čáp, letos neobvykle brzy

Chebské čapí hnízdo je už obsazené, letos přiletěl čáp 19. února v noci, lidé...

Na komín bývalé továrny v centru Chebu přiletěl čáp. Podle Moniky Dohnalové, která chebské čápy pravidelně sleduje už...

Najdete na iDNES.cz