VIDEO: Zámek Hluboká se přestěhoval jako zmenšenina do parku miniatur

  • 0
Park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních se rozroste. Už v sobotu zde odhalí model jednoho z nejkrásnějších šlechtických sídel v Čechách, monumentální zámek Hluboká nad Vltavou.

„Odhalení se stane zlatým hřebem sezony a model Hluboké bude naší vlajkovou lodí. Není pochyb, že Hluboká bude to nejlepší, co je možné v parku nalézt. Model zabere přes 12 metrů čtverečních a s rozměry 5,5 krát 3,5 metru se stane největším v celém areálu. Modeláři na něm pracovali přes 10 měsíců.

Část vznikla ve věznici v Horním Slavkově (podrobněji v článku VIDEO: Vězni vyrábí základ modelu zámku Hluboká pro park miniatur) a následně byl dokončen v dílně parku Boheminium,“ uvádí jeden ze spolumajitelů parku Tomáš Slifka.

Vzhledem k velikosti modelu byla závěrečná kompletace dokončena na volném prostranství pouze pod ochranným altánem. Návštěvníci mohli na vlastní oči sledovat, jak modelářům pod rukama roste unikát.

„Zájem byl obrovský. Někteří to vzali doslova, a tak jsme museli prostor kolem altánu ohradit, aby tu bylo možné pracovat,“ směje se Slifka.

Miniatura bude do nejmenších podrobností kopírovat současnou podobu stavby. Ani na nádvoří, kam budou moci po dokončení díla a jeho usazení na místo lidé nahlédnout z mírné vyvýšeniny, nebude chybět originální výzdoba, například jelení trofeje.

„Uvnitř je železná konstrukce, která jednotlivé části miniatury zpevňuje. Ručně je vyřezaná brána, veškeré krovy, pilíře, arkýře a zábradlí s točitými schodišti. Bylo to náročné, objekt zámku je velmi zdobný,“ ukazuje Slifka.

Zmenšenina v poměru 1: 25 zakotví ve spodní části parku, který patří k nejnavštěvovanějším místům v kraji. „Návštěvníci si budou moci vychutnat krásy miniatur i v zimě. Otevřeno bude každý den od 10 do 17 hodin, a to včetně víkendů a svátků,“ dodává Slifka.

8. března 2018