(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

U divočáků dovezených z Maďarska objevili veterináři parazita svalovce

  • 13
Nebezpečného parazita svalovce objevili minulý týden veterináři u tří divokých prasat, které byly dovezené z Maďarska do zvěřinového závodu v Tachovské Huti na Chebsku. K potvrzeným případům tohoto parazita dochází jen zřídka, naposledy ho veterináři objevili před půl rokem.

„Infikovaní divočáci byli součástí větší zásilky zvěřiny od maďarského dodavatele. Obsahovala mimo jiné těla 181 divokých prasat. Všechny kusy byly, jak ukládá legislativa, podrobeny parazitologickému vyšetření. U žádného z ostatních 178 vzorků nebyl výskyt tohoto parazita zjištěn,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Veterináři nechali všechna tři prasata o celkové váze 190 kilogramů vyřadit z dalšího zpracování a odvezli je k likvidaci do asanačního podniku.

Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Onemocnění je ve výjimečných případech smrtelné, k poslednímu úmrtí však na území Česka došlo v 50. letech minulého století.

Všechna ulovená i obchodovaná divoká prasata se proto musejí ze zákona na přítomnost svalovce vyšetřovat. Loni veterináři vyšetřili více než 228 tisíc divočáků. Kromě nich se v Česku povinně testují také na jatkách poražená prasata domácí a koně.

„K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V loňském roce se jednalo o jeden případ u divokého prasete odloveného v srpnu na Liberecku,“ uvedl Majer.

Kromě divokých prasat parazit postihuje také drobné hlodavce, nutrie, tchoře, jezevce či vlky. Z domácích zvířat nejčastěji parazituje u prasat, psů, koček a koní.