Bourání panelového domu Kamenná 40 uprostřed Chebu.

Bourání panelového domu Kamenná 40 uprostřed Chebu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vybydlený panelák jde k zemi, přestane hyzdit historické centrum Chebu

  • 14
Do starého panelového domu, který už delší dobu hyzdí okraj městské památkové rezervace v Chebu, se zakousla těžká technika. Město nechává starý panelový dům odstranit. Už dříve rozhodlo, že oprava by se nevyplatila.

Radnice v Chebu rozhodla o zboření domu jednak z důvodu velmi nákladných oprav a také proto, že panelák nezapadá do okolní historické zástavby. Stavba v městské památkové rezervaci naproti chebskému kostelu sv. Bartoloměje je už dlouho ve velmi špatném stavu. Oprava by podle chebské radnice byla nerentabilní.

Dům byl navíc už z velké části prázdný. Nájemníkům, kteří zde žili, město zajistilo náhradní ubytování.

Po jejich vystěhování sloužil dům jako cvičiště pro hasiče, záchranáře a další složky Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje. V reálných prostorách mohli trénovat nejrůznější typy zásahů.

Hasiči ale nenacvičovali jen likvidaci požáru klasickým vodním proudem nebo práci s proudnicí v uzavřených prostorách. Do boje nasadili i moderní techniku, kterou mají k dispozici.

„Trénovali jsme se speciálním hasicím a řezacím zařízením Cobra. Mohli jsme s ním zkoušet prorazit dveře nebo zeď do hořící místnosti,“ popsal Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Jak město využije prázdný pozemek, zatím jasné není. Je možnost vybudovat zde objekt, který by byl citlivě začleněný do památkového prostoru.

Další variantou je vznik nových parkovacích míst, kterých je v okolí velký nedostatek. Třetí možností je osázet pozemek po odstraněném paneláku veřejnou zelení.

10. února 2022