ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Kozohorský, 5plus2.cz

Díky pandemii stoupl v kraji zájem o práci u městské policie

  • 5
Máme naplněné stavy. Slova, která by ještě před dvěma lety velitelé největších městských policií v kraji neřekli, se stávají realitou. Paradoxně tomu v mnoha případech pomohla pandemie onemocnění covid-19.

Ta způsobila, že se do výběrových řízení hlásili i lidé, kteří by o podobném kroku před vypuknutím koronakrize možná ani neuvažovali.

„Loni jsme zaznamenali dvě vlny zvýšeného zájmu o účast ve výběrových řízení. První byla na jaře, ale tu bych do souvislosti s pandemií nedával,“ uvedl Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie. Podzimní vlna zájmu už ale podle něj s koronakrizí úzce souvisela.

Díky tomu se podařilo v Karlových Varech doplnit počty zaměstnanců městské policie.

„Tabulkově jich máme 99, v rozpočtu ale počítáme s 91 lidmi včetně civilních zaměstnanců a asistentů prevence kriminality,“ naznačil Vlasák s tím, že mírná fluktuace stále existuje. 

„Aktuálně dvě strážnice odcházejí ke státní policii a máme dva odchody do důchodu. Na druhou stranu se vracejí lidé, kteří už u nás v minulosti pracovali,“ doplnil velitel.

Slova o tom, že se pandemie na zájmu o práci strážníků projevila pozitivně, potvrdil i Petr Kubis, velitel městské policie v Sokolově. „Vnímám to pozitivně, hlásí se hodně lidí,“ řekl Kubis. 

Stav 23 strážníků bude mít naplněný v nejbližší době. „Teď jednám s městem o možnosti navýšit jejich počet na 25 od příštího roku,“ doplnil velitel. 

Potěšující je podle něj fakt, že se do výběrových řízení hlásí lidé, kteří mají o práci skutečný zájem.

„V minulosti to bylo tak, že se řada lidí ucházela o práci s tím, že si ji chtějí jen vyzkoušet a neměli ani potuchy o tom, co obnáší,“ dodal Petr Kubis. 

V poněkud odlišné situaci je městská policie v Chebu. Tam se stavy podařilo doplnit ještě před vypuknutím pandemie.

„Měli jsme velkou náborovou kampaň. Během pandemie jsme tak žádné další strážníky nesháněli,“ potvrdil velitel chebských strážníků Pavel Janošťák. Připustil, že mu do plného stavu ještě dva lidé chybí. „Ale není to tak, že bychom se kvůli personální otázce věšeli tak jako před pandemií,“ dodal odlehčeně.

Při shánění nových posil do týmu Pavlu Janošťákovi pomáhal náborový příspěvek 70 tisíc korun. „Ten stále platí,“ doplnil velitel.

Teď by to ještě chtělo mladé muže

To v Karlových Varech po naplnění stavu náborový příspěvek zrušili. „Ze zkušenosti víme, že už tyto peníze nejsou hlavním lákadlem pro adepty o práci u nás,“ vysvětlil velitel karlovarských strážníků Marcel Vlasák.

Co se ale, alespoň v Karlových Varech, nedaří, je oslovovat cílovou skupinu budoucích strážníků, tedy mladé muže. „Hlásí se k nám hodně žen a starších mužů. Těch mladých je méně, než bychom pro omlazení kolektivu potřebovali,“ vysvětlil velitel. 

Budoucnost v tomto ohledu vidí ve vytvoření pozic pro mladé, kteří by využívali moderní technologie. „Třeba drony,“ zahleděl se do možná ne příliš vzdálené budoucnosti velitel karlovarské městské policie.