Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Firma chce zvýšit plánovanou halu. Ohrozí Rudou věž smrti, bouří se lidé

  12:03
V areálu bývalého strojírenského závodu Škoda Ostrov chce společnost Panattoni vybudovat dvě haly, z nichž jedna bude s rozlohou přes 100 tisíc metrů čtverečních největší v republice. Oproti původnímu plánu chce však firma zvednout výšku projektované haly z 12 na 22,5 metru. Podle místních tak bude ohrožena národní kulturní památka Rudá věž smrti v jejím těsném sousedství.

Rudá věž smrti v Ostrově, významná památka zapsaná v UNESCO, se stala symbolem utrpení politických vězňů. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Věž měří necelých 21 metrů. Změnu územního plánu už projednala rada města, 10. června by s ní měla být seznámena, jak vyplývá ze zákona, také veřejnost. Poté zastupitelé města rozhodnou. 

Americká společnost z Kalifornie staví výhradně průmyslové areály a je momentálně největším developerem v Evropě. Podle generálního ředitele Panattoni pro ČR a Slovensko Pavla Sovičky si potřebu zvýšení haly vyžádal rychlý nárůst objemu online nakupování. 

„Také se posunulo vnímání efektivity těchto prostor od doby, kdy byl projekt navržen. Navíc už máme i technologie, které díky chytrému řízení výroby a skladování lze efektivně instalovat právě do budov s výškou nad dvacet metrů,“ vysvětluje Sovička.

Zastupitelům na posledním společném jednání zároveň potvrdil, že na Karlovarsku díky revitalizaci jednoho z největších brownfieldů v Česku vznikne více než 500 nových pracovních míst a že zvýšení budovy bude v důsledku znamenat snížení dopravní zátěže. Mimo jiné i proto, že se sezonní zboží nebude muset nikam převážet. 

Po souhlasném stanovisku zastupitelů města k navýšení haly se pak společnost zavázala vybudovat u hlavního vjezdu do areálu místo „téčkové“ křižovatky kruhový objezd. To ale místní rovněž znervózňuje. Obávají se, že k neúměrnému nárůstu dopravy přece jen dojde a že tu denně projede až tisícovka kamionů.

I když sanace areálu bývalé Škodovky probíhá už několik let, dodnes místní netuší ani to, kdo si bude prostor v nových halách pronajímat a k čemu.

Společnost až letos v dubnu odtajnila zatím prvního nájemce menší haly, s jejíž výstavbou se začne už do dvou měsíců. Bude jím výrobce elektrických konektorů, čteček čipových karet a kabelových svazků Amphenol Tuchel Industrial, který se sem přestěhuje z druhého konce Ostrova.

Místní proto založili iniciativu „Ostrov, můj domov“ a na webu a facebookové stránce začali obyvatele průběžně seznamovat s dokumenty souvisejícími se stavbou. Město to totiž podle nich soustavně nedělá.

„Nevymezujeme se tak proti výstavbě ani proti společnosti Panattoni, ale proti postupu vedení města a nedostatečné komunikaci směrem k občanům. Ti mají právo vědět, co se v jejich městě plánuje,“ zdůrazňuje jedna ze zakladatelek iniciativy Anna Bernátková.

„Momentálně je naším cílem, aby nedošlo ke schválení navýšení haly a aby vedení města změnilo svůj přístup a začalo obyvatele transparentně informovat i o skutečnostech přinášejících možná negativa,“ dodává. 

Podle starosty města Jana Bureše není nic neobvyklého na tom, že se lidé ozývají. „Já ale pořád dokolečka říkám, že naším úkolem není obhajovat společnost Panattoni, jak si někdo může myslet. My máme dát dohromady klady a zápory a pak se jako zastupitelé města rozhodnout,“ zdůrazňuje starosta. 

Podle průzkumu redakce MF DNES to zatím vypadá, že hlasování o změně územního plánu bude nakonec velmi těsné. „S částí zastupitelů jsme v kontaktu a mnozí sdílejí naše obavy,“ potvrzuje Anna Bernátková. Souhlasně se zatím naopak vyjadřují například zástupci Unie pro sport a zdraví Ostrov.

Se změnou územního plánu nesouhlasí ani památkáři a podle aktuálního vyjádření Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti nelze navýšení haly akceptovat.

Rudá věž smrti je podle něj místem, které symbolizuje teror a porušování lidských práv komunistickým režimem a s ohledem na jeho mimořádnou memoriální hodnotu musí být respektován nejen samotný objekt věže vedený na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ale i jeho prostředí, které s památkou bezprostředně souvisí.

Stanovisko památkářů je však pouze doporučující a v důsledku není pro zastupitele města Ostrov závazné.

Podle Pavla Sovičky se navíc viditelnost věže ani po změně územního plánu nezhorší. Argumentuje mimo jiné tím, že původní komín bývalé Škodovky měřil 60 metrů, nedaleká kotelna 22 metrů a budova přímo u věže 19 metrů. „Když srovnáme terénní rozměry našeho projektu s bývalým areálem Škodovky, je jasné, že od Ostrova nebyla věž vlastně vidět nikdy,“ uzavírá Sovička.

  • Nejčtenější

Ztraceného čápa Lumíra našli po třech dnech. Při obraně hnízda spadl do komína

10. dubna 2024  19:42

Drama se šťastným koncem, I tak by se dalo nazvat třídenní hledání chebského čápa Lumíra, který se...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

Známá mu nechtěla dát pervitin na dluh, ubil ji tyčí. Recidivista dostal 22 let

17. dubna 2024  10:56

Bartolomej Horváth si už odseděl 14 let za pokus o vraždu starší ženy na Sokolovsku. Nyní mu soud...

Internetu navzdory. Stále prodává hudebniny v otcově kamenné prodejně

17. dubna 2024  9:40

Už přes třicet let pro muzikanty a milovníky hudebních nástrojů funguje karlovarský obchod Roberta...

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...