VIDEO: Svědek natočil zblízka pád letadla v Chebu. Těsně minulo diváky

  • 314
Havarovaný letoun Hawker Hurricane Mk. IV. na leteckém dni v Chebu těsně minul přihlížející obecenstvo. Podle místních se motor letounu vytrhl z trupu a odletěl deset metrů do ulice. Pilot neštěstí nepřežil. Podle natočených záběrů, které zachycují přímo pád stroje, ale mohly být následky ještě tragičtější.

Letoun Hawker Hurricane Mk. IV. podle svědka z řad diváků při otáčce najednou ztratil výšku a začal padat k zemi. Podle dostupných informací se letoun zřítil na hranici pole a rodinného domu v části Podhrad. Podle místních se motor letounu vytrhl z trupu a odletěl deset metrů do ulice.

„Pilot na místě utrpěl zranění neslučitelná se životem. Jedna osoba utrpěla lehké zranění a po ošetření byla ponechána na místě,“ uvedl Radek Hes ze Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Podle záběrů pádu, které přímo na místě natočili diváci letecké show, ale mohly být následky pádu mnohem tragičtější. Letoun při nehodě jen těsně minul několik přihlížejících.

Na místě vpodvečer stále zasahují všechny složky záchranného systému. „Je tam vrtulník a bude i dron Letecké služby, která nám pomáhá monitorovat a ohledávat místo události. Dokumentovat místo události bude i 3D scanner. Na vyšetřování příčiny nehody budeme spolupracovat s Úřadem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ řekla ČTK Pešková. Silnice v místě události je uzavřená.

Policie bude přítomna podle mluvčí ještě několik hodin. „Žádáme veřejnost o spolupráci. Pokud někdo viděl pád letadla nebo má kamerové záznamy, volejte na linku 158,“ doplnila.

Leteckých nehod nad Českem přibylo. Je jich však méně než před pandemií

Zesnulému pilotovi z havarovaného letounu Hurricane vzdalo hold několik jeho přátel, kteří si ze zármutkem připomněli jeho památku.

Letadlo podle imatrikulace pocházelo z Leteckého muzea Točná u Prahy. Letoun Hawker Hurricane Mk. IV., který se v neděli odpoledne zřítil, byl poslední letuschopný stroj na světě ve verzi Mk.IV.

,