Pachové ohradníky fungují díky speciální pěně, z níž zvěř cítí člověčinu. (ilustrační snímek)

Pachové ohradníky fungují díky speciální pěně, z níž zvěř cítí člověčinu. (ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Myslivcům se osvědčil „repelent“ proti zvěři, silnice jsou bezpečnější

  • 3
Do honiteb u silnic vyrazí v nadcházejících dnech opět myslivci, aby instalovali pachové ohradníky odpuzující zvěř od vozovek. S nápadem přišli loni a výsledky jim udělaly velkou radost. Téměř všude, kam dali ohradníky, klesl počet srážek se zvěří, a to od dvaceti až do padesáti procent.

Ohradníky přitom chránily necelých padesát kilometrů silnic.

„Tento úspěch některé z nás překvapil. Já jsem byl z těch, který v něj věřil, ale že účinnost bude takto dobrá, to řeknu na rovinu, to jsem nečekal,“ zhodnotil Petr Černík, předseda Okresního mysliveckého spolku Cheb, který je garantem projektu. „Bylo to velmi příjemné, protože v jiných oblastech se výsledků dosáhlo také, ale ne takových, jaké jsme měli my.“

Pachové ohradníky umisťují myslivci na stromy, patníky nebo kůly. Na ně nastříkají speciální pěnu, jejíž trvanlivost je tři až pět let a je zcela ekologická. Plní se alespoň dvakrát ročně účinnou látkou, která na zvěř působí jako červená na semaforu pro člověka. Avizuje jí totiž blízké nebezpečí a zvyšuje její pozornost.

Pachový ohradník samozřejmě není nepropustný jako pletivo, ale přesto až s osmdesátiprocentní účinností zabraňuje zvěři vstoupit na silnici. „Budu apelovat v našem zpravodaji společně se statistikou dopravních policistů, aby se do projektu přihlásili i další uživatelé honiteb, protože se o tom vedla odborná diskuze v našich časopisech a ne vždy tomu byli všichni nakloněni,“ řekl Petr Černík.

Chráněných míst bude víc

Už letos se úseky oproti loňskému roku o něco rozšíří. Členové všech tří okresních mysliveckých spolků kraje ošetří 68 kilometrů kolem silnic po obou stranách, z toho necelých dvaačtyřicet kilometrů podruhé. Odpuzovač budou na pachové ohradníky aplikovat dvakrát ročně a o nových budou jednat se správci silnic, aby nebránily údržbě.

„Už jsem přebral od dodavatele přípravky a distribuujeme je uživatelům honiteb. Je nejvyšší čas,“ uvedl Petr Černík.

Stejně jako v loňském roce získali myslivci na pachové ohradníky krajskou dotaci, a to sto tisíc korun. Podle krajského radního pro životní prostředí Josefa Hory jde o maximální možnou částku.

„Auto řídím od osmnácti let a také mě jednou taková srážka potkala. Jakákoli prevence je pozitivní, proto jsem kolegy požádal, aby příspěvek schválili. Stát se to může nám všem a i kdyby se riziko snížilo jen o dvacet procent, je to úspěch,“ uvedl.

Dotace poslouží myslivcům jen na holý nákup přípravku, což je podle Petra Černíka zhruba polovina ceny celého projektu.