Italský herec Giancarlo Giannini a ředitel Febiofestu Fero Fenič

Italský herec Giancarlo Giannini a ředitel Febiofestu Fero Fenič | foto: Dan Materna, MAFRA

Filmy z Febiofestu míří díky ozvěnám do sálů karlovarského Thermalu

  • 0
O další filmovou přehlídku bohatší se loni staly Karlovy Vary, které jsou jednou ze zastávek festivalových ozvěn Febiofestu. Jejich druhý karlovarský ročník začíná o tomto víkendu a do lázeňského města veze o jeden film víc než v předchozím roce.

Jde o devět nejúspěšnějších snímků ze tří diváckých kategorií pražského festivalu.

"Přemýšleli jsme také nad tím, abychom co nejvíc vyvážili program k cílové skupině návštěvníků v Karlových Varech. Letošní ročník se nám podařilo poskládat tak, abychom dokázali diváka pobavit, čemuž odpovídá snímek Láska, soudruhu! a Detektiv Down, přidali punc exkluzivity a luxusu, což je případ filmu Yves Saint Laurent, a také zaujali. K tomu nám pomohl snímek Walesa," uvedla Pavlína Zychová z pořadatelské agentury Nokura Multimedia.

Ozvěny Febiofestu

Hotel Thermal - program

Sobota
19:00 Láska, soudruhu! (Malý sál)

Neděle
17:30 Láska, soudruhu! (Malý sál)
17:30 Život je úžasný (Projekční sál)
20:00 Yves Saint Laurent (Malý sál)
20:00 Padělatel (Projekční sál)

Pondělí
17:30 Sametoví teroristé (Malý sál)
17:30 Pojedeme k moři (Projekční sál)
20:00 Walesa: Člověk naděje (Malý sál)
20:00 Detektiv Down (Projekční sál)

Vstupné na snímky je 89 Kč

Zdroj: http://vary.febiofest.cz/

Spokojení by tak podle ní měli být jak příznivci českého, tak zahraničního filmu.

Ozvěny letos změní také místo. Zatímco jejich karlovarská premiéra se vloni uskutečnila v kině Drahomíra, nyní se přesouvají do Thermalu, který je podle pořadatelů tou správnou filmovou Mekkou.

"Když jsme plánovali letošní ročník, byl pro nás Thermal jasnou volbou, a to díky své poloze, ale i technickému zázemí a počtu sálů. Další věcí je i lepší dostupnost pro diváky," vysvětlila Pavlína Zychová. Snímky se budou promítat ve dvou sálech, které mají kapacitu 1 200 míst.

Přehlídku zahájí komedie Láska, soudruhu! finské režisérky Taru Mäkelä. Film je vyrobený v české koprodukci a odehrává se v Helsinkách roku 1962, kdy Finka Elsa potkává svou dávnou lásku Jana, o němž si myslela, že už zemřel.

Filmovým partnerem herečky Kati Outinen je český herec Miroslav Etzler a ve vedlejších rolích se objeví i Kryštof Hádek nebo Jan Budař.

V programu jsou dva životopisné filmy

Jedním z taháků ozvěn je životopisný snímek Yves Saint Laurent, který zamířil do českých kin teprve před pár týdny.

Kromě něj uvidí diváci i další životopis, kdy módní ikonu vystřídá film Walesa: Člověk naděje od slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy. Z českých tvůrců se mohou zájemci těšit na režijní a scénáristický debut Jiřího Mádla, jímž je snímek Pojedeme k moři.

Kromě filmů chtějí festivalové ozvěny zaujmout také doprovodným programem. Letošní ročník organizátoři věnovali podpoře sluchově postižených.

"Diváci si budou moci nechat před hotelem Thermal zdarma vyšetřit sluch a zrak, nebo si na workshopu zkusí, jak funguje online přepis pro nedoslýchavé a naučí se pár základních frází ve znakové řeči," uvedla Pavlína Zychová.

Pořadatelé počítají také s expozicí uměleckých fotografií studentů karlovarské průmyslové školy keramické a sklářské, vystoupením hudební skupiny Groovetown a výstavou 21 let Febiofestu.