Hana Šimková, předsedkyně spolku Ostrovský Macík, který mimo řady dalších...

Hana Šimková, předsedkyně spolku Ostrovský Macík, který mimo řady dalších aktivit především provozuje v Horním Žďáru u Ostrova azylové centrum pro týraná a hendikepovaná zvířata. Na snímku se svým parťákem, pejskem Štefanem. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ostrovský Macík se dostal do společnosti záchranných stanic pro zvířata

  • 1
Péče o zvířata patřila k životu Hany Šimkové už odmalička. Zálibu v roce 2002 přetavila ve své poslání. V únoru toho roku vznikla v Ostrově pobočka pardubického sdružení Macík. Po více než osmnácti letech Český svaz ochránců přírody zařadil její záchrannou stanici volně žijících živočichů do národní sítě těchto zařízení.

„To je v této oblasti absolutně nejvíce, co můžete dokázat,“ tvrdí Hana Šimková. 

Práce s volně žijícími zvířaty, která z jakéhokoliv důvodu potřebují pomoc člověka, ovšem tvoří jen část činnosti Ostrovského Macíka. Ten mimo jiné provozuje ostrovský psí útulek Bety.

„Patří městu a je největším zařízením podobného druhu v kraji,“ konstatuje Hana Šimková. 

I z tohoto útulku se rekrutují „klienti“ další služby, kterou Ostrovský Macík nabízí.

„Je to hospic pro stará a nemocná zvířata. Na dožití u nás máme různá – psy, kočky, andulky, laboratorní myši, ale i volně žijící zvířata s hendikepem,“ popisuje další z mnoha směrů práce Ostrovského Macíka jeho zakladatelka.

A v neposlední řadě slouží Ostrovský Macík i jako útulek pro hospodářská a zájmová zvířata. S ním se pojí i projekt naučné stezky a ochrany krajiny.

„Na stech hektarech se snažíme o návrat některých druhů živočichů do volné přírody. S tímto projektem nám pomáhají i odsouzení z nedaleké věznice ve Vykmanově, kteří vyrábějí a opravují ohrady, sekají trávu a pomáhají s úklidem,“ doplňuje Šimková.

Měsíční provoz celého zařízení stojí přibližně sto tisíc korun. I když nyní Macík dostal dotace od města i kraje, neví Hana Šimková, jak letošní rok po ekonomické stránce dopadne.

„Od města jsme dostali 80 tisíc na provoz, od kraje pak 60 na naučnou stezku, respektive na seno pro koně, jehož cena rok od roku stoupá,“ řekla k financování chodu Macíka jeho šéfová. 

Ta se spoléhá i na sponzory a vlastní charitativní obchod, který také na chod zařízení přispívá. Přesto, a především kvůli koronavirové pandemii, najel Macík už na jaře na úsporný režim. 

„Známe to z minulosti, kdy jsme se rovněž občas dostali do potíží. Takže letos jsme už od dubna pozastavili ty nejméně potřebné činnosti. Jsou zastavené investice, stavební práce, ale také příjem dalších koní. Dalším krokem bude zastavení příjmu zvířat, přesněji psů a koček,“ dodala Hana Šimková.