Most přes hlavní železniční trať u Chodova na Sokolovsku je ve špatném stavu....

Most přes hlavní železniční trať u Chodova na Sokolovsku je ve špatném stavu. Kraj na jeho opravu dostane peníze od státu. | foto: KS ÚS

Opravu mostu přes trať u Nového Sedla zaplatí stát, pomůže tím polygonu

  • 1
Státní fond dopravní infrastruktury pošle Karlovarskému kraji 93 milionů korun na opravu mostu u Nového Sedla. Jde o celou částku, která je k rekonstrukci zapotřebí. Kraj na rekonstrukci mostu, který je důležitý i pro budoucí areál BMW, neměl peníze.

Nyní se most nachází ve velmi špatném technickém stavu. Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová uvedla, že má z rozhodnutí fondu velkou radost.

„Jedná se o most, který je velice důležitou spojnicí Chodovska a okolí na dálnici D6 a navíc je druhou příjezdovou cestou k budoucímu areálu BMW. Oprava mostu je prioritou, protože se mostní konstrukce nachází ve stupni 6, tedy těsně před havarijním stavem, a je nutné zajistit bezpečnost železniční trati, na níž z mostu odpadávají vrstvy betonu. Navíc se zkušební centrum BMW začne stavět už příští rok a druhá příjezdová cesta přes most je nezbytná,“ vysvětlila hejtmanka.

Že jde o důležitou spojnici a druhou příjezdovou cestu, potvrdil i mluvčí BMW Group David Haidinger. „Oprava mostu ještě před začátkem stavebních prací dopomůže zajistit následně plynulé a hladké zásobování zejména východní části staveniště,“ uvedl.

Koncem září se byl na budoucí polygon společnosti BMW podívat ministr dopravy Vladimír Kremlík, který přislíbil, že s opravou mostu pomůže stát. Tehdy mluvil o tom, že půjde minimálně o 50 milionů korun a podívá se ještě po dalších zdrojích (o výsledku jeho cesty v článku Příprava zkušebního polygonu).

Podle ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera by se bez dalších peněz od Státního fondu dopravní infrastruktury rekonstrukce mostu rozhodně nemohla uskutečnit.

„Krajská správa a údržba silnic má celou akci stavebně připravenou. V létě se uskutečnilo výběrové řízení na zhotovitele. Nejvýhodnější nabídku podala společnost Raeder & Falge s nabídkovou cenou 92,8 milionu korun s DPH,“ informoval. V případě, že by nedošlo k urychlené opravě chátrajícího mostu, museli by jej silničáři v nadcházejícím období zcela uzavřít.

Polygon pro známou automobilku

Vývojové centrum BMW má začít růst na Podkrušnohorské výsypce během prvního kvartálu příštího roku. Jedná se o zkušební polygon autonomních aut. Nábor pracovních sil plánuje společnost postupný, a to podle vývoje projektu.

Jak v září uvedl David Haidinger, v první vlně bude společnost nabírat řádově desítky zaměstnanců až k finálnímu číslu, což by mělo být 700 lidí. Spektrum profesí bude podle něj velice široké – od inženýrů, řidičů, mechaniků až třeba po vysoce specializované pozice. Vývojové centrum má být hotové v roce 2022.

Do svého stavebního dílu práce související s polygonem už se pustil i kraj. Před zhruba dvěma měsíci začal budovat dopravní napojení na budoucí průmyslovou zónu Podkrušnohorské výsypky.

K výstavbě příjezdové cesty se kraj přihlásil v memorandu. Uzavřel jej v lednu minulého roku, a to společně s firmou BMW Group a společností Sokolovská uhelná, které pozemky výsypky patřily. Na akci získal peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury, a to prostřednictvím programu Restart. Stát bude 60,9 milionu korun bez DPH.