Kostel sv. Mikuláše v Chebu

Kostel sv. Mikuláše v Chebu | foto: Martin Stolař, MAFRA

V Chebu opravují sv. Mikuláše. Je to práce jako na kostele

  • 1
Když se řekne oprava kostela, některým lidem, kteří mají s rekonstrukcemi historických budov zkušenosti, naskakuje kopřivka. Podobné to je i při úpravách nejstarší církevní stavby Chebu, kostela sv. Mikuláše.

Práce na historické budově z 13. století, která byla v minulosti několikrát přestavěna, má do běžné rekonstrukce daleko. Na nejrůznější problémy a komplikace tu stavbaři narážejí každou chvíli.

„Na stavbu čerpáme dotaci z ROP Severozápad. Vzhledem k tomu znamená každá maličkost zdržení. Musíme vždy žádat o změnu projektu, jinak hrozí, že bychom dotaci museli vracet,“ vysvětluje stavební technik Richard Preibisch, který má opravy kostela na starosti.

Podle jeho slov v současné době práce nejvíc komplikuje vlhkost v podzemní kryptě, kterou se zatím nedaří zvládnout. „Vlhkost je kolem 94 procent, což je opravdu hodně. Otázkou je, zda to vydrží nová elektroinstalace,“ obává se Preibisch.

„Teď řešíme, jak z toho ven. Musíme vymyslet nějaké odvětrávání. Problémy jsou i s omítkami. Ukazuje se, že nebude možné je vyčistit. Zatím se jako nejlepší řešení nabízí obnažit cihly, zdivo nově vyspárovat a zakonzervovat.“

Také při projektování schodiště, které vede na vyhlídku ve věži, se odborníci zapotili. Do zdí se totiž nesmí sekat. Stavbaři tak museli při pokládání trámů využít stávající kapsy a výstupky ve zdivu.

„Tady už snad jsme z nejhoršího venku. Chybí jen nějaké omítky a mříže do okenních otvorů. Ty v projektu nebyly a budeme je muset platit ze svého. Stejně tak jako všechny restaurátorské práce a průzkumy. To jsou peníze navíc, které nemáme,“ posteskl si Preibisch.

Přesto si myslí, že otevřít kostel veřejnosti a zpřístupnit věž spolu s tajemnou kryptou byl dobrý nápad. „Je to šance, jak v budoucnu získat peníze na opravy této památky. Vždyť jen na střechu hlavní lodi bychom potřebovali 18 milionů korun. A celkovou rekonstrukci kostela projektanti spočítali na 120 milionů.“

Lidé, kteří by se chtěli pokochat pohledem na staré město nebo nahlédnout do tajemného podzemí, se ale musí obrnit trpělivostí. Vzácnou památku by měli stavbaři opustit až koncem letošního roku.

Monumentální kostel, který vedle Špalíčku na náměstí Krále Jiřího a Černé věže chebského hradu patří k dominantám města, stojí na místě původně románské baziliky z 20. let 13. století. Kolem bývalo rozsáhlé pohřebiště.

Záhy po dokončení stavby však došlo k požáru a zničené části byly rekonstruovány již v gotickém stylu. Během staletí se kostelu nevyhnuly další úpravy v duchu baroka a novogotiky. Zatím poslední rekonstrukce v roce 2008 vrátila sv. Mikuláši původní helmice věží, o které přišel za 2. světové války při náletu.