Lidé čekají před chebským očkovacím centrem v KC Svoboda.

Lidé čekají před chebským očkovacím centrem v KC Svoboda. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Karlovarský kraj ruší malá očkovací centra, vakcíny dostanou praktici

  • 10
Menší očkovací místa v Karlovarském kraji skončí. Zůstanou jen centra v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. To vadí opozici, stěžují si i starostové některých měst. Podle krajské koordinátorky očkování a vedení kraje je ale tento krok důležitý proto, aby se vakcíny dostaly k praktickým lékařům.

Starostové některých měst si stěžují, že o tom, že si Karlovarský kraj ponechá jen tři největší očkovací centra, nebyli včas informováni. 

„Na sociálních sítích se kvůli tomu na nás hodně lidí zlobilo a všechno to bylo podle mého úplně zbytečné. Kdybychom včas věděli víc, mohli jsme jim to vysvětlit,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Očkovací centrum v sokolovském klášteře je jedním z těch, která budou zatím fungovat i nadále, na rozdíl třeba od toho v Chodově. Ve hře jsou i centra v Ostrově nebo Mariánských Lázních, ta se ale podle hejtmana uzavřou nejdříve na konci léta. Vakcíny od Moderny a AstraZenecy už pak budou distribuovány pouze do ordinací praktických lékařů. 

„Právě proto k zeštíhlování malých očkovacích center, která těmito vakcínami očkují, dochází. Aby měli dost vakcín praktici,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Podle opoziční krajské zastupitelky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) je to ale v přímém rozporu s očkovací strategií kraje schválenou na začátku roku.

„V té je jasně uvedeno, že očkovací centra budou otevřena mimo jiné v Kraslicích, Aši, Chodově, Toužimi nebo v Ostrově. Jenže v Aši, Kraslicích ani v Toužimi očkovací centrum kraj neotevřel vůbec,“ upozornila zastupitelka.

Dodala, že lidé se teď právem zlobí, že kraj svůj slib nedodržel. „Proto nechápeme snahu vedení kraje, že chce navíc centra v Chodově, Ostrově popřípadě v Mariánských Lázních zrušit,“ dodala Mračková Vildumetzová.

Lékaři vyočkovali 21 tisíc dávek

Podle krajské koordinátorky očkování Dagmar Uhlíkové je ale rozhodnutí kraje správné.

„Restrukturalizace páteřních očkovacích míst si vyžaduje aktuální situace. A ta nás nutí vrátit očkování tam, kam patří, tedy k praktikům,“ uvedla Uhlíková s tím, že ke včerejšímu dni obvodní lékaři vyočkovali již více než 21 tisíc dávek vakcín.

„Zároveň se nyní tlačí na firmy Pfizer a BioNTech, aby zmenšily balení své vakcíny Comirnaty. Pak by se i ona mohla v ordinacích používat,“ upřesnila Dagmar Uhlíková.

Podle praktické lékařky Jaroslavy Švandrlíkové, která v kraji zastupuje Sdružení praktických lékařů České republiky, však nadšení jejích kolegů v regionu z počátku roku poněkud vyprchalo.

„Očkovat byla připravena většina z nich, ale nepravidelný přísun vakcín je zklamal. Z osmdesáti ordinací tak bude dál očkovat nejspíš jen necelá polovina,“ upozornila lékařka s tím, že je navíc problém s vakcínou AstraZeneca. „Má tak špatnou pověst, že ji lidé opakovaně odmítají. Vláda a Česká vakcinologická společnost by s tím měly v rámci očkovací kampaně něco udělat,“ dodala lékařka.

Ke včerejšímu dni dostalo alespoň jednu dávku vakcíny více než 130 tisíc obyvatel kraje, přes padesát tisíc z nich v karlovarské KV Aréně. Tam se aktuálně očkuje k tisícovce zájemců denně. V nejrizikovější kategorii osmdesát plus je zároveň naočkováno více než 70 procent seniorů. Dnes se také mohou začít k očkování registrovat lidé starší třiceti let.