Čtvrtek 6. srpna 2020, svátek má Oldřiška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. srpna 2020 Oldřiška

Cheb provoněly první bochníky čerstvého chleba upečené v obecní peci

  12:01aktualizováno  12:01
Chebská obecní pec v komunitní zahradě má za sebou první opravdový křest ohněm. Členové spolku Ch(l)ebáci konečně mohli vyzkoušet dílo mistra kamnáře. Kromě pohoštění pro účastníky omítkové dílny v podobě čerstvé pizzy napekli i patnáct bochníků kváskového chleba.

Sázení chleba do pece. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Abych zadělal na tolik chleba, musel jsem svou běžnou domácí recepturu vynásobit deseti. Nejprve jsem si ale dva dny dopředu namnožil kvásek. Jakmile bylo hotovo, smíchal jsem dvě kila žitého kvásku, dvě kila žitné mouky a 5,5 litru vlažné vody. Směs jsem nechal nějakých šest hodin odpočinout. Následně jsem k ní přidal kilo žitné mouky, pět kilo pšeničné mouky, čtvrt kila soli a kmín,“ popisuje poměrně jednoduchou recepturu jeden ze členů spolku Libor Matoušek.

Zároveň přiznává, že zpočátku váhal, kde tak velké množství těsta připraví. Nakonec se ukázala jako ideální nádoba čistě vymytá dětská vanička. „K tomu dvě silné zdravé ruce, trochu hrubé síly a na chleba bylo za chvíli zaděláno,“ směje se Matoušek, který běžně pro svoji rodinu týdně peče chléb z půldruhého kilogramu mouky. 

S dalším Ch(l)ebákem Štěpánem Boháčkem pak vykynuté těsto rozváleli, rozdělili do ošatek a připravili k pečení.

První pečení chleba v chebské obecní peci

„Nedávno na mě z Facebooku vyskočily fotografie mých pekařských začátků,“ vzpomíná při práci Štěpán Boháček, který začal koketovat s domácím chlebem před sedmi lety. 

„Pečení mne tehdy úplně pohltilo. Já se to učil metodou pokus omyl a byly časy, že můj chleba nechtěly ani sousedovy slepice. Ale to jsou takové ty obtížnější starty. Pak jsme se náhodou potkali s Liborem. Nejprve jsme spolu běhali a pak jsme zjistili, že by se ta energie mohla posunout jiným směrem. A začali jsme spolu péct,“ vzpomíná Boháček. Doplňuje, že do spolku patří ještě Lenka Beránková, která oběma pekařům zdatně sekunduje.

„U nás doma se kvásek poprvé objevil v roce 2014. Od té doby jsem péct chleba nepřestal. Peču každý týden minimálně jednou. A sníme úplně všechno, u nás by se slepice neuživily. Ale je pravda, že se stále pokouším recepturu nějak vylepšovat, pozměnit. Ještě se mi nestalo, že bych si řekl, tak tohle je úplně dokonalé,“ konstatuje Matoušek. 

Sám pro pečení připravil navíc i dva bochníky z žitné mouky. Těsto v plechových formách vymazaných sádlem čekalo na svou chvíli na okraji vyvýšeného záhonu komunitní zahrady. 

Pečení je příležitost k setkávání

„Chtěli jsme nasimulovat, jak by asi vypadalo, kdyby s těstem přišel někdo z ulice. A pro chlapy omítkáře jsme přichystali osm pizz,“ odkrývá utěrku, která chrání obsah další nádoby. V ní odpočívá těsto připravené speciálně na pizzu. Štěpán Boháček mezitím přináší k peci sázecí lopatu, kterou vlastnoručně vyrobil. 

„Není to jednoduché. Zatopit v peci, pohlídat, až klenba zbělá, pak vymést žhavé uhlíky, vytřít pec vodou, upéct pizzy, kterým stačí tak pět minut a potom začít sázet chleba. Zjistili jsme, že k tomu potřebujeme spoustu pomůcek. Například jsme nevěděli, čím a do jaké nádoby vymetat popel. Při dnešním oficiálním nultém pečení musíme vychytat mouchy,“ říká Libor Matoušek a otevřenými dvířky kontroluje teplotu v peci.

Členové spolku plánují, že už brzy uspořádají historicky první obecní pečení pro veřejnost, které by se pak mohlo konat každý měsíc.

„Častěji ne, to už by pro nás bylo náročné. Navíc by to už nebylo tak jedinečné, ztratilo by to své kouzlo. Ale když se ve městě budou konat nějaké mimořádné akce, slavnosti a festivaly, dokážu si představit, že bychom při té příležitosti mohli pec rozpálit. Časem se jistě dostaneme k tomu, abychom její teplo co nejvíc využili,“ věří Matoušek a doplňuje, že po chlebu se dá péct i sladké pečivo, maso a zbytkové teplo usuší třeba křížaly.

„Ale ono to není jen o chlebu. Hlavně je to příležitost k setkávání. Nakonec je to tady vidět. Ti lidé, kteří tady pomáhají, ctí nějaké tradice. Je to podobný princip, na jakém fungují farmářské trhy nebo pěstování vlastních surovin. Tady se při pečení setkají lidé, kteří se v běžném hektickém životě nestíhají vidět, často si jen telefonují. A najednou si ten čas najdou, a navíc si ho mohou užít společně, protože nikam nespěchají. Právě tohle je na pečení to nejlepší,“ doplňuje Štěpán Boháček.

  • Nejčtenější

Nemrava na ulici sáhl ženě pod sukni, v leknutí ho polila horkou kávou

Karlovarští policisté pátrají po muži, který ve středu ráno obtěžoval ženu na cestě z horního nádraží. Zachránilo ji,...

Satoranský se učí střílet a ví, že přijde o peníze. Ale necítí právo si stěžovat

Střelba z dálky musí být lepší. A nesmí brát tolik sil. Tomáš Satoranský se po pandemii koronaviru vrátil k tréninku s...

V centru Lokte ležela celá staletí dělová koule, objevili ji náhodou

Další nález svědčící o bohaté historii Lokte na Sokolovsku zkoumá tamní Národní památkový ústav. Jde o dělovou kouli z...

Řeka Ohře rozkvetla, díky vhodným podmínkám ji rozzářily ostrůvky lakušníku

Řeku Ohři zdobí v těchto dnech na řadě míst ostrůvky něžně kvetoucího lakušníku štítnatého. Této jindy nenápadné vodní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žhářství, loupeže. Česká i německá policie hledají nebezpečného uprchlíka

Karlovarští policisté pátrají po muži, který ve středu kradl nářadí v obchodním domě v Chebu a na ostrahu pak namířil...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Lázeňská 5G síť nabrala kvůli koronaviru zpoždění, bude nejspíš v září

I na projektu vybudování moderní 5G sítě na přenos dat v Karlových Varech se negativně podepsala koronavirová krize. Ta...

Vodní záchranáři na Jesenici sami potřebují pomoc, nejsou lidi ani peníze

Vodní záchranná služba na Jesenické přehradě u Chebu kolabuje. Ocitla se bez prostředků a odpovídajícího zázemí, strádá...

Hasiči dostali nové auto s dronem, zásahy budou monitorovat ze vzduchu

Parkoviště u krajského úřadu v Karlových Varech bylo dopoledne úplně červené. Obsadilo ho 17 hasičských vozidel, která...

Otec se synem zaplnili sál v Aši výrobky z lega, chtějí do Guinnessovy knihy

Ještě necelé dva týdny bude možné v ašské LaRitmě zhlédnout jedinečnou výstavu modelů postavených z více než 400 tisíc...

Golfová noha: Příběh Elišky, která se s ortopedickou vadou bude potýkat celý život
Golfová noha: Příběh Elišky, která se s ortopedickou vadou bude potýkat celý život

Ročně se v Česku narodí až 200 dětí s ortopedickou vadou nazývanou golfová noha. Jedná se o vrozenou vadu, kterou lékaři většinou odhalí už v...

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Nové zuby mám z Turecka. Zákrok byl psychicky náročný, říká pornoherečka

Česká pornoherečka Daisy Lee si zaletěla do Turecka pro nové zuby. Zákrok, který podstoupila na tamější klinice, ji prý...