Pendleři u hranic čekají hodiny na testy, Německo zpřísnilo podmínky vstupu

  16:04aktualizováno  18:29
Fronty pendlerů se o víkendu tvořily před testovacími místy na české i německé straně hranice. Někteří lidé čekali v mrazu na test i více než tři hodiny. Karlovarský kraj proto od pondělí zřídí mobilní odběrové pracoviště. Německo od neděle zařadilo Česko mezi vysoce rizikové nákazové oblasti a pro pracovníky, kteří tam dojíždějí, to znamená testy navíc.

Při dojíždění do Bavorska se musejí nově nechat pendleři testovat každých 48 hodin. Sasko žádá dva testy na koronavirus týdně (více čtěte zde).

„Je otřesné, že v nějaké vládě, ať už je to ta česká nebo německá, mohou pracovat lidé bez špetky analytického myšlení. Vydali nařízení pro nás, pro pendlery, abychom se testovali každých 48 hodin, ale už se nikdo nepozastavil nad tím, jak tato situace bude probíhat,“ zlobil se například Daniel Poláček, který v neděli čekal na test s kamarádem přes tři hodiny na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku. V tu dobu tam byly minus dva stupně.

Jiný pendler iDNES.cz popsal, že ráno na Pomezí stálo minimálně 30 aut a někteří řidiči dostali od německé policie pokutu za špatné parkování, protože už nebylo kde stát. Vystál frontu tři hodiny. Takovou dobu stála i další žena, která pracuje v Německu. „A slyšela jsem od některých, že tam jsou už od dvou od rána, aby měli jistotu, že se na ně dostane,“ dodala.

„Tisíce lidí se shromáždí na jednom místě, vystaveni riziku nákazy covidem nebo podchlazení z několikahodinového čekání ve frontách. My jsme normální lidé, co chceme jen pracovat a uživit své rodiny, a takto se k nám staví vláda, abychom mrzli v davu cizích lidí a opravdu se dostali do rizika nemoci,“ dodal pro iDNES.cz Poláček.

„Nikomu nedochází to že toto musíme absolvovat před prací, když jdou lidé na odpolední, nebo po práci. Budeme se modlit, aby bylo dost testů a na každého se dostalo. A nebo abychom to stihli do práce a mohli se doma vůbec najíst teplého jídla,“ dodal Poláček.

Problém pro pendlery je i to, že výsledky testu nejsou hned. Daniel Poláček jej potřebuje v pondělí ráno, proto musel do fronty v neděli. Ještě v 16:45 výsledek neměl. „Mám strach, aby mi vůbec přišel a ráno mě nezastavila policie,“ doplnil muž, který cestuje za prací do Německa.

Ráno a dopoledne byla situace špatná především v Karlovarském kraji a Bavorsku. Dlouhá fronta se tvořila například na Pomezí, kde se přechází do bavorského okresu Wunsiedel. 

O stovkách čekajících hovořili dobrovolní hasiči, kteří jim na místo vezli čaj. Špatnou situaci potvrdili také policisté. „Na německé straně se tvořily fronty lidí, kteří čekali na provedení antigenního testu,“ potvrdila policejní mluvčí Karlovarského kraje Zuzana Týřová.

Agentura DPA uvedla, že německá policie odpoledne zaznamenala zhruba 500 lidí, kteří kvůli testům projížděli prostorem někdejšího hraničního přechodu Schirnding v bavorském okrese Wunsiedel.

Místostarosta sousedního Chebu Jiří Černý agentuře DPA řekl, že lidé čekají při teplotách pod nulou dvě až tři hodiny. Dlouhá fronta je podle něj nepříznivá i z hygienických důvodů. Lidé stojí „docela těsně u sebe“, upozornil komunální politik. „Včera (v sobotu) jich bylo velmi mnoho a dnes je jich ještě víc,“ poznamenal Černý. 

V Chebu je ještě přechod Svatý Kříž, přes nějž se přejíždí do okresu Tirschenreuth, kde otevřou ve Waldsassenu testovací místo v pondělí v šest ráno. Karlovarský kraj se snaží, aby také na české straně Pomezí bylo odběrové místo.

Od pondělí kraj zřídí nové odběrové místo

Hasiči v neděli večer začali stavět na hranicích mobilní odběrové místo. O jeho vzniku informoval odpoledne Karlovarský kraj. „Vznikne v prostoru bývalé celnice na odstavném parkovišti za čerpací stanicí ARMEX Oil v Pomezí nad Ohří. Bude v provozu od pondělí 25. ledna 4 hodin ráno. 

Jeho provoz zajistí hasiči, kterých bude na místě celkem 14. Půjde o systém drive-in, lidé tedy přijedou autem, u prvního stanu vyřídí nezbytnou administrativu, u druhého stanu absolvují antigenní testování provedené zdarma. Poté na parkovací ploše počkají na výsledek,“ popsal hejtman Petr Kulhánek.

Kraj také doplnil, že Němci v neděli mimořádně otevřeli ve Waldsassenu odběrové místo, které jinak bývalo v neděli zavřené. Provádějí zde PCR testy s výsledkem v pondělí 25. ledna. Toto odběrové místo tam také v pondělí otevřou už v 6:00 hodin.

Pendlery povinnosti odradí od cest do práce

V ostatních krajích o víkendu klidněji

Z ostatních krajů zatím podobné informace nepřicházejí. „Kolony nikde nejsou,“ řekla policejní mluvčí za Plzeňský kraj Dagmar Brožová. 

V kraji se teprve připravují testovací místa a hlavní nápor tam čekají v pondělí brzy ráno, kdy vyrazí pendleři do továren. „Zaměříme se na výkon služby a budeme reagovat podle vzniklé situace,“ dodala Brožová. 

Bavorsko podle šéfky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové slíbilo proplácet dva testy týdně. Pro čtyřsměnný provoz jsou ale potřeba čtyři testy týdně, řekla. Podle ní panuje mezi pendlery velká nervozita.

Podle Vintrové vinou tak častých povinných testů, které jsou „logisticky neproveditelné“, zkolabuje české i německé příhraničí. Čechů, kteří jezdí denně do Německa za prací, je kolem 60 000. Pendleři zvažují, že kvůli tak přísným nařízením začnou marodit.

Podle koordinátorky česko-bavorské spolupráce Simony Fink ze Zemského úřadu v Regenu zahájí Bavorsko bezplatné rychlotesty pendlerů v pondělí od 05:00 do 09:00 na německé straně přechodu Železná Ruda v Arberlandhalle v Bayerisch Eisensteinu.

Asociace, ministerstva i vláda tlačí na bavorskou vládu, aby počet povinných testů pendlerů snížila. Premiéři by spolu měli znovu hovořit v pondělí. Podle dosavadních diplomatických informací budou muset mít testy také pendleři, kteří už prodělali covid, i očkovaní Češi. 

Je čas zakročit, vir se šíří z Česka, píše německý Die Welt

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Bečovské serpentiny jsou neprůjezdné, stavbaři je budou narovnávat

25. března 2024  15:34

Osmnáct týdnů bude trvat další objížďka na silnici I. třídy číslo 20 mezi Karlovými Vary a Plzní....

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Patera koučem, Moravec asistentem. Duo z Nagana přebírá Karlovy Vary

26. března 2024  18:36

Trenérem extraligových hokejistů Karlových Varů se stal Pavel Patera. Nahradil Václava Eismanna,...

Karlovarský kraj přichází dlouhodobě o obyvatele, nový projekt tomu má zamezit

26. března 2024  9:40

Na 40 tisíc lidí, tedy jedno větší okresní město, odešlo od 90. let z Karlovarského kraje do jiných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dávno zapomenuté recepty egerlandské i chebské kuchyně oživují v Lipné

23. března 2024  9:15

Celou řadu jarních pokrmů inspirovaných kuchyní starého Chebu nabízí od března svým hostům...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Projekt dvou sportovišť je připraven, Vary ale musí získat dotaci od agentury

27. března 2024  16:20

Multifunkční hřiště u KV Areny a hřiště s umělým povrchem v areálu stadionu v Drahovicích jsou dva...

Z kopce na kolech i jiné atrakce. Zimní sezona v lyžařských areálech skončila

27. března 2024  13:40

Nejhorší za dobu jeho působení na vrcholu Plešivce. Tak hodnotí uplynulou zimní sezonu Petr...

Vandal ve Varech poškrábal patnáct stojících aut, až osm na jednom parkovišti

27. března 2024  11:49

Policie stíhá šestatřicetiletého muže z Karlových Varů, který podle kriminalistů zhruba za více než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...