ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Sokolovská nemocnice bude mít nový urgentní příjem, stavba začne letos

  • 0
Výstavba pavilonu urgentního příjmu Nemocnice Sokolov začne ještě v letošním roce. Karlovarský kraj, který je investorem, práce zahájí v okamžiku, kdy bude kompletně hotový projekt. Ten doznal dílčích změn.

„Dodatek se týká takzvaných méně a více prací,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Oproti prvotnímu záměru kraj ušetří na zateplení pláště budovy C v areálu nemocnice.

Podle hejtmana se nemusí zateplovat celý. Na druhou stranu do projektu vstoupila nutnost sanovat svah. „Po započtení všech plus a minus vyjde projekt o 190 tisíc korun dráž,“ doplnil hejtman.

Kraj výstavbu urgentního příjmu zahrne do dotačního programu IROP, z něhož uhradí většinu nákladů. „Investice je spočítaná na 128 milionů korun,“ řekla Jitka Bureš Samáková, ředitelka nemocnice. Práce, včetně stavebních úprav v areálu nemocnice, podle ní začnou letos.

„Urgentní příjem pak otevřeme v roce 2024,“ doplnila ředitelka. Ve výhledu na letošní rok je pak podle ní také modernizace druhé ze stanic následné péče sokolovské nemocnice.

Nakupují se rovněž moderní přístroje

„Počítáme i s rekonstrukcí části pavilonu A, kde se po vybudování centrálních operačních sálů uvolnila dvě patra objektu. Tyto prostory bychom ve spolupráci s krajem využili pro rozvoj chirurgických oborů,“ dodala Jitka Bureš Samáková.

Nemocnice v Sokolově patří Karlovarskému kraji, od roku 2017 ji ale provozuje společnost Penta Hospitals. Ta investuje zejména do přístrojového vybavení. I ona využívá dotačních peněz. Posledním příkladem je nákup nového mamografu.

Přístroj přišel na 4,5 milionu korun bez daně. Celou sumu sokolovská nemocnice čerpala z dotačního programu React EU. Z něj získal špitál celkem sto milionů korun, za které nakupuje vybavení zejména pro urgentní příjem.