Nemocnice v Ostrově

Nemocnice v Ostrově | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Nový rentgen v Ostrově slibuje nižší dávku záření i lepší diagnostiku

  • 0
Lepší kvalitu zobrazení, a tím i kvalitnější diagnostiku. To si vedení ostrovské nemocnice slibuje od nového zařízení, které nahradí dosluhující rentgen na tamním radiologickém oddělení. Ten už odborná firma demontovala a místo něj má instalovat digitální skiagrafický systém Samsung.

Nový přístroj dokáže rentgenový obraz nejen digitalizovat, ale umí vytvořit i mnohem detailnější snímky.

„Zlepší se tak celková diagnostika. Díky moderní cloně se i přes nárůst kvality zobrazení navíc sníží potřebná dávka záření,“ upřesnil Jan Roudnický, biomedicínský inženýr skupiny Penta Hospitals CZ, do které Nemocnice Ostrov spadá. 

Podle nové ředitelky nemocnice Ivany Hlinkové zůstane během rekonstrukce zbývající část oddělení v provozu. „Lékaři budou i nadále dělat v plném režimu CT nebo sonografická vyšetření a v omezeném režimu také RTG,“ uvedla Hlinková.

Mezi výhody nové techniky, která se do nemocnice právě stěhuje, patří i vyšší nosnost snímkovacího stolu. Zařízení má zároveň vyjímatelný detektor. Díky tomu umožní nový přístroj snadné snímkování nepohyblivých pacientů, kteří musí být přivezeni na lůžku. 

Personál pak podle Roudnického ocení snadnou manipulaci s hlavní částí přístroje, který nese clony a RTG lampu. Váží totiž pouhé tři kilogramy a díky stropnímu závěsu bude práce s ním vyžadovat jen minimum síly.

Celkové náklady investice se budou pohybovat kolem 4,5 milionu korun, v plném provozu by měl být nový přístroj už v polovině září.