Lékaři karlovarské nemocnice při operaci prostaty novou metodou. Ilustrační foto

Lékaři karlovarské nemocnice při operaci prostaty novou metodou. Ilustrační foto | foto: Nemocnice KV

Nemocnice nabídla lékařům, že jim vylepší platy, ale doktorům to nestačí

  • 7
Téměř osm desítek lékařů z nemocnic v Karlových Varech a Chebu, kteří podali výpovědi, nechce ustoupit od svého rozhodnutí opustit špitál. Doktoři teď odmítli i nabídku na mírné přilepšení platů.

"Mohli bychom ještě vyškrábnout rezervy a některým zvýšit mzdy podle jejich výkonnosti a rozpočtu nemocnice," připustil vůbec poprvé šéf představenstva krajské nemocnice, pod kterou spadají i zařízení v Karlových Varech a Chebu, Václav Larva (ČSSD). Bude to však těžké a jen za cenu, že špitál ušetří jinde.

CO CHTĚJÍ LÉKAŘI

Doktoři žádají zvýšení základních platů (bez přesčasů a dle úrovně vzdělání) na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v Česku.

Chtějí brát od 35 do 70 tisíc korun.

Šéf odborů v Karlových Varech Petr Igaz připomíná, že nyní tu nastupující kolegové berou přibližně 19 tisíc hrubého, prvoatestovaní 23-25 tisíc, druhoatestovaní 30-35 tisíc.

Šéf Lékařského odborového klubu v Nemocnici Karlovy Vary Petr Igaz ale takové částečné přilepšení odmítá. Řekl, že protestní akce Děkujeme, odcházíme! je akcí celostátní a doktoři drží princip vzájemné solidarity. "Apel je cílen na vládu, jakékoliv osobní vyjednávání s managementem nemocnice je zbytečné a nepřijímáme ho," uvedl Igaz.

Nemocnice už také připravuje krizový scénář, posílit by mohla některá oddělení na úkor jiných. "Naší snahou je udržet aspoň částečný provoz," zmínil Larva. Nechce za odcházejícími doktory zabouchnout dveře. Kdykoliv je prý rád vezme zpět, pokud se budou chtít vrátit.

"Můžeme ještě vyvinout tlak, aby se změnil nesmyslný systém vzdělávání mladých lékařů. Tím jejich revolta začala," nastínil další vstřícný krok Václav Larva. Ale tím snahy krajské vlády končí.

V Karlových Varech dala výpověď polovina a v Chebu asi třetina lékařů. Celkem jich je 76 a napětí kvůli jejich ohlášenému odchodu stoupá.

Ukázalo se, že v karlovarské nemocnici dala výpověď celá interna i gynekologie a na rentgenu zbudou jen dva lékaři. V Chebu je zase citelnou ranou výpověď primářů interního a dětského oddělení.

Na 12. ledna je svolána bezpečnostní rada kraje. V přípravné komisi, jež se má problémem zabývat, zasedne krajský radní Václav Larva, šéf krajského úřadu Roman Rokůsek, generální ředitel špitálu Zdeněk Horák a Manfred Kraus z krizového řízení kraje.