Kontrolní den na stavbě chebské nemocnice. Na snímku nový pavilon. (3. ledna...

Kontrolní den na stavbě chebské nemocnice. Na snímku nový pavilon. (3. ledna 2019) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nemocnice v kraji dostanou letos od kraje půlmiliardovou injekci

  • 0
Dokončení rekonstrukce chebské nemocnice nebo bourání starých objektů v té karlovarské. Pozadu nezůstane ani nemocnice v Sokolově. To jsou nejdůležitější úkoly, které čekají v letošním roce zdravotnictví v regionu. Kraj počítá s náklady ve výši půl miliardy korun.

„Investice do nemocnic patří k prioritám Karlovarského kraje. Proto i v roce 2019 počítáme v krajském rozpočtu s investičními akcemi, které by měly přispět k tomu, aby pacienti i zdravotníci měli modernější zázemí a kvalitní vybavení. Celkem by do nemocnic v Chebu, v Karlových Varech a v Sokolově mělo jít více než půl miliardy korun,“ uvedl Jan Bureš, radní Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

Před každou z velkých nemocnic přitom stojí jiné úkoly. „V Chebu dovedeme do konce revitalizaci celého areálu. Návštěvníci nemocnice a pacienti si určitě všimli, že tam v minulém období vyrostl nový pavilon, zlepší se ale například i možnosti parkování. Na dokončení akce máme připraveno 350 milionů korun,“ popsal radní pro zdravotnictví finančně nejnáročnější akci.

Změny v Karlových Varech zase ocení hlavně budoucí maminky a jejich rodiny. „Dokončíme přestavbu karlovarské porodnice. Na tuto etapu rekonstrukce máme v krajském rozpočtu připraveno 71 milionů korun,“ dodal Bureš.

Zvláštní postavení v rámci krajského zdravotnictví má nemocnice v Sokolově. Patří kraji, v pronájmu ji má ale soukromá společnost. Do modernizace budov i do jejich vybavení Karlovarský kraj investuje velké sumy, aby měli lidé ze Sokolova a širokého okolí zajištěnou co nejlepší péči.

V letošním roce tak přijdou v Sokolově na řadu výstavba operačních sálů a stavební úpravy trafostanice v pavilonu B. Stavební práce začnou v únoru a celkové náklady se předpokládají ve výši 160 milionů korun. Termín dokončení prací je duben 2020.

V současné době se v Sokolově modernizuje chirurgické a interní oddělení. Více než čtyři miliony korun mají zkvalitnit nabízené služby a zajistit vyšší komfort pro pacienty a také pro lékaře a sestry.

„Budujeme nová a bezbariérová sociální zařízení, která nahradí stará umakartová jádra. Měníme okna na pokojích pacientů, podlahové krytiny na pokojích a hlavní chodbě, opravujeme elektroinstalaci a rozvody kyslíku. Chceme, aby se u nás pacienti cítili bezpečně a komfortně,“ sdělil ředitel sokolovské nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Na chirurgii se opravuje celkem deset pokojů pro pacienty. Po dokončení rekonstrukce se do přízemí pavilonu A přesune neurologie a do prvního patra se vrátí chirurgie.