Kontrolní den na stavbě chebské nemocnice. Na snímku nový pavilon. (3. ledna...

Kontrolní den na stavbě chebské nemocnice. Na snímku nový pavilon. (3. ledna 2019) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sdružení firem odmítá pokračovat v dostavbě chebské nemocnice

  • 5
Dostavba a revitalizace chebské nemocnice za půl miliardy se komplikuje. Sdružení firem EBS-VCES Nemocnice Cheb, za které jedná společnost Energie – stavební a báňská, zaslalo kraji dopis, v němž tvrdí, že nemá z jeho strany dostatečnou součinnost. Chce práci ukončit a odstoupit od smlouvy o dílo.

To ale kraj důrazně odmítá a považuje takový krok za neseriózní a odporující skutečnému průběhu stavby. Naopak míní, že smlouvu porušil dodavatel tím, že sjednanou práci nedokončil v termínu.

Karlovarský kraj už vyzval oba společníky firmy EBS-VCES Nemocnice Cheb, aby neprodleně začali pracovat na dokončení nového pavilonu a spojovací části s pavilonem B, a to včetně odstranění vad a nedodělků. Termínem je konec července. V opačném případě se schyluje k bitvě právníků.

Kraj nevylučuje ani možnost, že skutečně dojde k ukončení smlouvy a bude nutné urychleně vybrat nového zhotovitele. Stanovisko sdružení firem EBS-VCES Nemocnice Cheb se MF DNES nepodařilo získat.

„Pokud se nedomluvíme, jsme připraveni vyvodit z toho veškeré právní důsledky a učinit potřebné kroky, které již v současné době konzultujeme s externími právními zástupci,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast investic a správy majetku Dalibor Blažek.

Podle jeho slov se zhotovitelská firma dostala do značného prodlení, které se takto snaží obhájit a vysvětlit i vady a nedodělky. „A také docílit výrazné změny cenových podmínek, na základě kterých byla v roce 2016 jako vítězný uchazeč pro tuto veřejnou zakázku vybrána,“ konstatoval Blažek. 

Odstoupení od smlouvy je krajní možnost

Sám věří, že zhotovitel si dopady vyplývající z porušení smlouvy uvědomí, své stanovisko přehodnotí a dostojí svým závazkům, které na sebe převzal. 

„Jistotu ale nemáme. Jako krajní možnost vidím odstoupení od smlouvy ve vztahu k dosud nedokončené části nemocnice. Nejprve ale musíme analyzovat toto řešení mimo jiné i s ohledem na případný urychlený výběr nového zhotovitele stavby,“ dodal Blažek.

Ujistil, že kraj podnikne veškeré kroky, aby dostavba nemocnice skončila v co možná nejkratší době.

O problémech s dostavbou nemocnice se mluvilo také na zastupitelstvu města Chebu. Zastupitelé se totiž před začátkem stavby zavázali, že Karlovarskému kraji poskytnou příspěvek na stavbu nového pavilonu a modernizaci nemocnice ve výši 40 milionů korun. V souladu se smlouvou nyní uvolnili další částku ve výši přibližně 17 milionů.

Nemocnice v Chebu začala sloužit v roce 1910. Vyrostla na prostranství za zemskými kasárnami. Zatím poslední rekonstrukce poloviny hlavního pavilonu B se uskutečnila v roce 2012. Úpravy poloviny zastaralé budovy a její nové vybavení přišlo celkem na zhruba 130 milionů korun.