Covidové oddělení Karlovarské krajské nemocnice.

Covidové oddělení Karlovarské krajské nemocnice. | foto: KKN

Péči o covidové pacienty v Chebu nezanedbali, uzavřela nemocnice prověrku

  • 0
Péči o pacienty kvůli nedostatku lůžek intenzivní péče v chebské nemocnici nezanedbali. Takový je závěr interního vyšetřování Karlovarské krajské nemocnice.

„Interním šetřením bylo zjištěno, že všem pacientům v nemocnici v Chebu byla v inkriminovaný čas poskytnuta zdravotní péče v souladu se současnými poznatky lékařské vědy a k žádnému poškození zdraví ani úmrtí nedošlo,“ uvedl bez dalších podrobností ve svém tiskovém prohlášení Josef Mašek z představenstva Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou patří i Cheb.

Koronavirus v Karlovarské krajské nemocnici

Na kritickou situaci v nemocnici upozornil na začátku ledna primář interního oddělení Stanislav Adamec. Zveřejnil informace o alarmujícím nedostatku lůžek pro covidové pacienty, komentoval přetížení sester a dalšího personálu a mimo jiné uvedl, že jsou zdravotníci kvůli limitní kapacitě nuceni k selektivní péči, tedy k výběru pacientů, kterým poskytnou intenzivní péči a kterým už nikoliv. 

Vedení nemocnice proto začalo minulý týden situaci na příslušných odděleních prošetřovat. Tedy i to, zda došlo ze strany lékařů a sester k pochybení.

Vyžádalo si mimo jiné zdravotní dokumentaci aktuálně hospitalizovaných pacientů a také podrobné informace o volných kapacitách lůžek v inkriminovanou dobu. Dnes byly výsledky šetření zveřejněny s tím, že k žádnému pochybení nedošlo.

Covidovým pacientům pomohou sestry z lázní

Vyčerpaným zdravotníkům na covidových odděleních chebské nemocnice se nyní alespoň částečně uleví. Dobrovolně se jim rozhodly pomoci lázeňské sestry z Léčebných lázní Lázně Kynžvart. Proškolí se a nejpozději na konci tohoto týdne jich celkem devět do chebské nemocnice nastoupí. Další tři už vypomáhají v chebském odběrném stanu, kam lidé přicházejí na testy na onemocnění covid-19.

Situaci v chebské nemocnici se zároveň podařilo v minulém týdnu alespoň částečně stabilizovat. Necovidoví pacienti se vozí do nemocnice v Karlových Varech a část covidových pacientů i do jiných zařízení mimo kraj. Kvůli vysokému počtu nových případů nákazy však zůstává situace v Chebu i jinde v regionu stále vážná. 

„Proto se naše sestry rozhodly projít zaškolením a stávající personál na přetížených odděleních chebské nemocnice v klasickém povozu i na specializovaných covidových pracovištích doplnit,“ potvrdil ředitel Lázní Kynžvart Jan Ludvík s tím, že si váží ochoty sester pomoci na místě, kde je to právě v tuto chvíli potřeba nejvíc.

„Sestry podepsaly smlouvu o výpomoci do konce března, v případě nutnosti ale zůstanou i v dubnu,“ dodal Ludvík.

Na Chebsku se aktuálně nákaza šíří nejvíc. Za poslední týden tam podle údajů ministerstva zdravotnictví onemocnělo 860 lidí, tedy 938 na 100 tisíc obyvatel. Chebsko je tak po okrese Trutnov na druhém místě v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel v Česku. K dnešnímu dni bylo podle dat ministerstva zdravotnictví v kraji navíc jen osm procent volných lůžek na intenzivní péči.

21. října 2020