Stroje připravují ostrovskou průmyslovou zónu pro stavbu závodu firmy Behr. Rozkládat se bude na 64 tisících metrech čtverečních.

Stroje připravují ostrovskou průmyslovou zónu pro stavbu závodu firmy Behr. Rozkládat se bude na 64 tisících metrech čtverečních. | foto: KUKVK

Investor začal stavět obří továrnu v Ostrově. Práci dá stovkám lidí

  • 7
Stavební stroje začaly po letech řádit v ostrovské průmyslové zóně. Zemní práce mají připravit terén německé společnosti Behr, která zde plánuje postavit svůj třetí a také největší český závod. Klimatizace a vzduchotechniku do aut v něm budou za pět let vyrábět stovky lidí.

O velkou radost se teď navíc na ostrovské radnici postaral ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Poslal rozhodnutí, že město může směnit potřebné parcely pro stavbu závodu bez toho, aby za ně musel investor platit státu 25 milionů korun.

Pavel Čekan, starosta Ostrova

"Vyměnili jsme je s Pozemkovým fondem za jiné parcely v Moříčově. Je to báječná zpráva pro nás i investora, kterému to ušetří peníze," řekl starosta Ostrova Pavel Čekan.

Městská průmyslová zóna totiž společnosti Behr nestačila. Aby mohla svůj závod postavit, potřebovala dalších deset hektarů navíc. Ostrov proto změnil územní plán.

Za vyjmutí parcel z Pozemkového fondu měla ovšem firma podle zákona zaplatit miliony. V České republice totiž začal zákon platit kvůli tomu, aby zabránil masivnímu nárůstu fotovoltaických elektráren na hodnotné půdě.

"Od začátku to považujeme za nespravedlivé. A to nejen kvůli nám, ale i ostatním obcím. Stát v podstatě požadoval, abychom my či investor, zaplatili za vyjmutí pozemků stejnou částku, jako by se už jednalo o průmyslovou zónu," vysvětlil starosta.

Stavba jedné z největších továren v Karlovarském kraji se podle Pavla Čekana naplno rozjede v polovině srpna. Výrobní haly začnou městskou průmyslovou zónu plnit v několika etapách, přičemž první linku mají rozjet desítky zaměstnanců začátkem příštího roku.

Továrna nám pomůže, věří radní

Vedení města si od německého investora hodně slibuje. Ať už to bude pokles nezaměstnanosti, rozvoj služeb či příliv lidí, který přisype peníze do městské kasy. Proto také představitelé Ostrova velmi stáli o to, aby si pro svůj závod vybral právě tamní průmyslovou zónu.

"Pro Ostrov se rozhodli jednak proto, že se jim zóna líbila, ale i z toho důvodu, že ve městě funguje průmyslová škola, která má k výrobě z oborového hlediska velmi blízko. Výhodou je pro ně také silnice R6, která spojuje Ostrov s Německem, kam společnost exportuje své zboží,“ vysvětlil ostrovský místostarosta Milan Matějka.

Práci najdou dělníci i vysokoškoláci

V srpnu to bude rok, kdy zástupci Behru poprvé oznámili městským zastupitelům, jaké plány v průmyslové zóně mají. Do pěti let chtějí zaměstnat deset procent vysokoškoláků, třicet procent středoškoláků, padesát procent lidí v odborných profesích a zbytek pracovních míst obsadí dělnickými profesemi.

Behr Ostrov se bude rozkládat na 64 tisících metrech čtverečních a vzhledem k plánovanému počtu pracovních míst se stane druhým či třetím největším zaměstnavatelem v kraji.