Nebezpečná přístavba tělocvičny v Hazlově.

Nebezpečná přístavba tělocvičny v Hazlově. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nebezpečnou tělocvičnu v Hazlově vyztuží ocelové sloupy

  • 1
Vedení obce Hazlov na Chebsku už má jasno, jak vyřeší problém nebezpečné tělocvičny. Budovu, která má podle odborníků v návrhu stavby statické nedostatky, bude nutné zpevnit a vyztužit. Úpravy obec nyní zaplatí ze svého.

Peníze za veškeré vícepráce nad rámec projektu však bude požadovat po odpovědné osobě.

„Protože na stavbu čerpáme dotace z ROP Severozápad, budeme muset požádat o změnu v projektu,“ uvedla starostka Hazlova Lenka Dvořáková, která doufá, že schvalovací proces proběhne hladce.

„Nejprve ale musíme mít v ruce projekt dodatečných úprav a vyčíslení nákladů. A to bude chvíli trvat,“ dodala.

Podle předběžných návrhů zpevní svislou konstrukci stavby, tedy všechny zdi, řada ocelových sloupů, které povedou od základů až po střechu.

„Bude nutné je u země pevně ukotvit k základům a nahoře k vazníkům. Střechu vyztuží systém ocelových táhel,“ doplnila starostka s tím, že projektant musí vyřešit také problémy s případnými tepelnými mosty.

Radnice zatím nemá k dispozici kompletní statickou analýzu rozestavěné tělocvičny, která má podrobně posoudit základy, zdi, střechu i vzájemné propojení všech stavebních částí. Tu zpracovává v současné době autor projektu.

Obec chce však požádat stavební úřad o to, aby povolil pokračování stavebních prací alespoň v prostoru budoucích šaten.

Na nebezpečí v okolí rozestavěné tělocvičny přišli zástupci obce náhodou poté, co se u nezávislého statika dotázali, jestli lze upevnit kotvící prvky tělocvičného náčiní, se kterým projekt nepočítal. Okolí stavby je uzavřené, děti chodí do školy nouzovým východem přes sklepení (více čtěte zde).